Олимпийски и световни шампиони в тениса на маса идват на “Асарел Медет” в България

0
0

02България може да стане домакин на Европейско първенство по тенис на маса в някоя от възрастовите групи. Това съобщи президентът на Българската федерация по тенис на маса Стефан Китов. “Имаме запитване от Европейската федерация за желание от наша страна за домакинство на Европейско първенство за някоя от възрастовите групи. Все още не сме решили за коя, но предложението е налице”, коментира Китов.

Той каза, че успешното провеждане на силния турнир “Асарел България Оупън” в Панагюрище в последните три години сериозно е повишило имиджа на България в тениса на маса, вследствие на което е дошло и предложението за организиране на континентален шампионат.

Рекорден брой от 276 сътезатели от 43 страни от 5 континента са подали заявки за участие в четвъртото издание на турнира по тенис на мача “Seamaster 2018 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open” с награден фонд от 160 хиляди долара, който ще се състои от 14 до 19 август в зала “Арена Асарел” в Панагюрище. Сред желаещите да се включат в надпреварата са 89 играчи от топ 100 на световната ранглиста (45 при мъжете и 44 при жените).

“Това ще бъде най-силният турнир по тенис на маса в България в историята. Радващото е, че оправдаваме доверието, което ни е гласувано”, коментира Иван Александров, председател на Сдружението “Асарел България Оупън”, което организира надпреварата.

За първи път в страната ще играят китайски състезатели. В групата от 19 играчи от родината на тениса на маса са включени световните и олимпийските шампиони от Рио 2016 на сингъл Ма Лун и Дин Нин, както и петият в световната ранглиста Сю Син.

Японците по традиция са с най-многоброен състав от 39 играчи, в който е и защитаващата титлата си от миналия сезон Казуми Ишикауа и финалистът в мъжката схема през 2017 година Кента Мацудайра. Шампионите на двойки при мъжете Джин Уеда и Махару Йошимура и при жените Мима Ито и Ишикауа също ще се включат.

При мъжете на сингъл титлата си ще защитава олимпийският медалист Дмитрий Овчаров (Германия), а ще играят още и многократният европейски първенец Владимир Самсонов от Беларус, както и континенталният шампион от 2016 година Еманюел Лебесон (Франция).

“За първи път преминахме границата от 200 заявки. Това е сериозно признание за нас като организатори. Имаме и нов участник в лицето на най-голямата световна сила Китай. С по-големи групи пристигат Русия, Франция, Сърбия и европейските шампионки от Румъния”, заяви директорът на турнира Цветозар Христов.

България ще бъде представена от десет състезатели, като двама ще започнат директно от основната схема – Станислав Голованов и европейската шампионка на двойки при девойките Мария Йовкова. Останалите българи са Теодор Александров, Денислав Коджабашев, Петьо Кръстев, Стефан Тодоров, Теодор Йорданов, Филип Флориц, Калина Христова и Ивет Илиева.

“Броят и качеството на играчите показва, че световният елит ще пристигне в Панагюрище. Това е голям престиж за България. С този силен турнир, който организираме вече четвърта година, имиджът на страната ни в нашия спорт се повиши сериозно”, коментира президентът на Българската федерация по тенис на маса Стефан Китов. Турнирът ще бъде предаван по телевизията в около 30 страни на пет континента. За България излъчването ще бъде по БНТ.

“Очаквам много силен турнир с изключително оспорвани мачове. Ще участват много азиатци, които са водещата сила в тениса на маса. Нивото ще бъде изключително високо. Аз лично се надявам да играя добре, да покажа какво съм тренирала. Надявам се и на по-благосклонен жребий. За мен специално е още по-трудно, защото сега правя прехода от девойки към жени”, коментира Мария Йовкова.
Шампионите в “Асарел България Оупън” ще получат по 19 хиляди долара от наградния фонд. Официалното откриване на турнира ще бъде на 16 август (четвъртък). Билетите са по 5 лева за възрастни на ден и по 2 лева за деца.