Олимпийският огън премина през ТУ-Варна

32

Снимки: ТУ-Варна

Олимпийският клуб на Технически университет-Варна организира символично пренасяне на олимпийския огън. Събитието е по повод международния олимпийски ден 23 юни – денят в който през 1894 г. в Сорбоната, барон Пиер дьо Кубертен и съмишленици решават да възобновят Олимпийските игри.

Празникът се чества едновременно от всички олимпийски клубове в страната, които организират подобни събития с подкрепата на БОК.

Всеки от участниците получи тениска и грамота, подписана от председателя на МОК г-н Томас Бах и г-жа Стефка Костадинова, председател на БОК, която бе официален гост на празника в НСА.

В щафетното пренасяне се включиха преподаватели, служители, бивши и настоящи студенти и деца. Част от групата бе и Християн Василев – българският съдия, реферирал финала по хокей на трева на младежките Олимпийски игри в Буенос Айрес, Аржентина 2018 г. Най-младият участник бе Мира Цанова на 6 г., а най-възрастният – Иван Иванов на 63 г.

Групата с огъня поведе бившата председателка на СС, участничка в две национални олимпийски академии (НОА) Камелия Йорданова, премина през ръцете на Росен Радев (бивш състезател по модерен петобой), доц. Петър Георгиев кат. КМТ, съдията Християн Василев и накрая бе предаден на ректора, проф. Венцислав Вълчев от ст. пр. Николай Янчев, зам. директор ДЕПОС секция „ФВС“.

Събитието се организира за втори път в университета, като идеята е да стане традиционно.

В началото на месеца 4-7 юни студентките от ТУ Варна Кристина Цветкова и Камелия Йорданова, представиха ОК на университета в НОА, на базата на НСА в гр. Равда. Това бе трето участие на наши студенти в НОА, а гост на събитието бе олимпийският шампион във вдигането на тежести  Асен Златев.