НТ “Иван Вазов” пристига във Варна с четири театрални хита

25

НТ „Иван Вазов“ ще гастролира във Варна с четири хитови постановки през януари. Постановките ще се играя на сцените на зала 1 и зала “Европа” във Фестивален и конгресен център.
Билетите вече са в продажба на касата на театър “Българан”.

———————

БЪЛГАРАН – АРЕНА НА СМЕХА
Варна, Ул. “Братя Шкорпил” №33, www.bulgaran.bg

———————

ПРОГРАМАТА

на 22 януари от 19.00 часа
„NEOДАЧНИЦИ“ от Максим Горки, Режисьор – Иван Пантелеев
С участието на: Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Радена Вълканова, Стефания Колева, Теодора Духовникова, Христо Петков, Иван Юруков, Александра Василева, Николай Урумов, Дарин Ангелов, Рашко Младенов, Деян Ангелов

Написана през 1904 г., „Дачници“ на Максим Горки не е нито трагедия, нито комедия. Жанровото й подзаглавие е „сцени“, а ние най-често я възприемаме като драма, в която по думите на един от героите „никой няма да умре”, смята режисьорът Иван Пантелеев. Всички остават живи, но за някои животът е тежко бреме, а за други продължение на търсенето на „пътя към по-добър живот”. Всички герои съществуват сред илюзиите за самите себе си и за околните и всъщност са се превърнали в комични герои, които Горки с тъга и сарказъм нарича „дачници”, т.е. временно пребиваващи на това място, прекарващи живота си тихо и безсмислено на вилата. Но в същото време вътре в себе си тези образовани, но нестабилни и неуверени в себе си хора, разбират, че този живот не ги устройва, че той не е истинският, но не са в състояние да променят нищо. Всички те са недоволни от настоящето си, което по думите на един от героите прилича на „чудовище, изискващо от тях жертви и невъзможни усилия”.

на 22 януари от 19.30 часа, ФКЦ, зала „Европа“
„ПРИЯТНА ЖЕНА В ЛОША КОМПАНИЯ“ – Комедия от Андре Русен
Сценична версия и постановка Юрий Дачев
С участието на: Емануела Шкодрева, Кръстю Лафазанов, Васил Драганов и Павел Иванов

Приятната жена е Нина – дръзка, чаровна, неустоима, неудържима в желанието си да живее живота си така, както иска. “Лошата” компания се състои от красавеца и разбивач на женски сърца, но и самият той с разбито самочувствие Жерар, привидно безличния, но и неочаквано решителен съпруг Адолф, строгия, но чувствителен и по своему искрен полицейски инспектор.

В тази очарователна френска “комедия с убийства”, както я определя авторът, има всичко, което гарантира една смислено и забавно изживяна вечер в театъра.

на 23 януари от 19.00 часа
„МНИМИЯТ БОЛЕН“ – от Жан Банист – Молиер
Режисьор – Владлен Александров
С участието на: ГЕОРГИ МАМАЛЕВ, МИХАИЛ ПЕТРОВ, АЛБЕНА КОЛЕВА, ЕВА ТЕПАВИЧАРОВА, СОФИЯ БОБЧЕВА, ВЛАДИСЛАВА НИКОЛОВА, ПАВЕЛ ИВАНОВ, ХРИСТО ЧЕШМЕДЖИЕВ, ХРИСТО ТЕРЗИЕВ, САВА ДРАГУНЧЕВ, ВАЛЕНТИН БАЛАБАНОВ

Арган е централният персонаж в тази комедия-балет. Около този очарователен в капризите и приумиците си хипохондрик, страдащ от всички възможни болести, се завърта историята за недоразуменията, скритите любови и забавни хитрини на цялото му домочадие, а също и комедийните неразбории с неговите лекуващи лекари. В написаната преди близо 350 години великолепна комедия великият комедиограф, актьор и остроумец Жан-Батист Молиер изиграва последната си роля. Само няколко часа след като е съблякъл костюма на мнимия болен Арган, Молиер напуска този свят, но пиесата му остава да живее и се превръща не само в комедийна класика, но и в желано предизвикателство за много актьори. Защото Молиер е комичното в неговата най-висша форма, театърът в най-чистия му вид, висш пилотаж на професията актьор. А освен това с присъщото си остроумие той уточнява, че: „Почти всички умират от лекарствата, а не от болестите си”, “От всички безумия най-голямото е да се опитваш да направиш света по-добро място” и „Завистниците умират, но завистта – никога”.

на 23 януари от 19.30 часа, ФКЦ, зала Европа
„МОЯТА СКЪПА ЛЕЙДИ“ – от Израел Холовиц, Режисьор – Стилиян Петров
С участието на: МАРИЯ СТЕФАНОВА, ЕМАНУЕЛА ШКОДРЕВА, МИХАИЛ БИЛАЛОВ

Един американец пристига в Париж, за да получи наследството си. Но както обикновено се случва в живота, а и в добре написаните пиеси, всичко се оказва доста по-сложно. Защото зад всяка истина са скрити няколко други повече или по-малко важни истини, а зад лицето на липсващата любов може би се крият нови любови. Или може би защото в Париж винаги стават неочаквани неща. “Моята скъпа лейди” е спектакъл, който зарежда с добро настроение, вяра в щастливото завръщане на доброто и истински човешки емоции.