Мощно рали във Варна през уикенда

1

Todor-Slavov-Turcia1-630x420Този уикенд ще се проведе първото издание на рали спринт “Варна” 2014 г. Състезанието, което е наследник на изключително успешното планинско рали, ще бъде в променен формат и ще е валидно за българския шампионат и новосформирания спринт шампионат.

Общо 48 екипажа подадоха заявки за надпреварата, което е рекордна бройка за българския рали шампионат в последните 5 години.

Състезанието ще започне с церемониален старт в събота (26 април) от 17:30 часа пред Мол Варна. На следващия ден са предвидени четири скоростни етапа по класическото трасе между Виница и Златни пясъци, както и атрактивна градска отсечка пред Двореца на културата и спорта. Първият състезателен етап стартира в 10 ч., а трасето се затваря за движение на цивилни автомобили един час преди това.

Официалното награждаване на победителите в рали спринт „Варна” 2014 ще започне в 17:30 ч. на подиума пред ДКС.

Сред участниците ще бъде четирикратният рали шампион на България Крум Дончев, който ще стартира с добре познатия Ford Fiesta R5. Той ще срещне сериозен отпор от винаги готовите за изненади Пламен Стайков (Mistubishi Lancer Evo IX), Игнат Исаев (Mitsubishi Lancer Evo IX) и Мартин Сурилов (Mitsubishi Lancer Evo IX). Ще наблюдаваме с любопитство и представянето на Йордан Атанасов, който на хартия разполага с най-силния автомобил от всички заявени – Skoda Fabia WRC.

Интерес буди и дебютът на бившия пистов пилот Симеон Иванов. Роденият във Варна състезател ще разчита на шампионското Mitsubishi Lancer Evo IX на Димитър Илиев, както и на неговия бивш навигатор Янаки Янакиев.

Интересен ще бъде и двубоят между опитният Румен Дунев (Mitsubishi Lancer Evo) и младият Христо Манолов (Mitsubishi Lancer Evo IX), които ще си оспорват първата позиция в клас HC1. Фаворитът при автомобилите с един двигателен мост отново ще бъде варненецът Тодор Славов, а основни съперници ще му бъдат Антон Титов (Citroen DS3 R3T) и другия варненски фаворит Тихомир Стратиев (Citroen C2 R2 Max).