Млада варненка покори световния връх

0

За първи път в историята, България има световна шампионка по модерни танци. Варненката Сияна Христова спечели златен медал на шампионата на планетата, провел се в хърватския град Пореч. 18-годишното момиче триумфира в конкуренцията на 4000 състезателки от 58 страни. За да играя на световното първенство, първо преминах през две квалификации. Световното първенство беше организирано невероятно. Беше направено като празник за всички. Премина много добре. Вълнуващо. Всеки ден се случваха нови и нови изненади и неща“, разказа Сияна пред “Арена Варна”. За мен се представи много добре. Изпълни всичко, което бе поставено като цел. Всички сложни елементи. Има от акробатични елементи, от класически балет, от гимнастика. И тя се справи много добре. Ние по принцип много си я харесваме, защото тя много изразява. Може да покаже с танца какво чувства и какво трябва да разберат зрителите“, заяви хореографката й Олга Ацева.

Сияна печели титлата в един от най-трудните класове – оупън, в конкуренцията на изключително опитни танцьорки. Всички обаче са пленени от танцът й, наречен „Паякът“. Класът е един от най-новите, които са въведени през последните няколко години. Той включва комбинация от няколко стилове и също така се търси атрактивност в този стил. Именно това е, с което мисля, че моя танц спечели. А иначе класът е един от най-трудните, защото в него всеки показва това, в което е най-добър“, заяви още Сияна.

От 4-годишна тя тренира художествена гимнастика във варненският клуб „Грация“. И макар все още да съвместява гимнастиката с танците е изправена пред кръстопът. Вече предпочитам май танците, защото художествената гимнастика все пак е спорт, а танците са изкуство. В спорта има някакви правила и някакви ограничения. Не мога да правя в съчетанието всичко, което искам, защото има правилник. А пък в танците мога да включвам повече елементи и това, което на мен ми харесва. Мога да изразявам себе си по този начин по-лесно. И ми е по-приятно за играене“, сподели също талантливото момиче.

Титлата

Макар за връстниците й лятото да е време за почивка, за Сияна няма да има такава. Предизвикателствата пред нея предстоят. Другата седмица имаме фестивал, който е тук във Варна. След това следва лятото – по-малко ще тренираме, повече ще наблягаме на техника. В Нови Сад през декември ще се проведе европейското първенство по танци. За него се готвим всъщност, където ще гоня също титлата. И догодина по това време идва пак световното, живот и здраве“, каза още чаровната танцьорка.

Основната цел пред Сияна занапред е да бъде приета в някой от най-известните университети по танцово изкуство в света. Насочила се е към САЩ, където по думите й са най-добрите учебни заведения. Някой ден искам да си направя собствена формация, балет, в който аз не само да участвам, а и да бъда хореограф. Да обикаляме по света на различни турнета“, разкри мечтите си Сияна. Показателен за успеха на варненката е фактът, че досега роден представител не е достигал дори до топ 50 на световния шампионат. Сега България разполага с момиче, което е сред елита на танцьорите.