КПС Астери (Варна) се побратими с турски плувен клуб

371

Снимки: КПС Астери

Само преди броени дни варненският клуб по плувни спортове „Астери“, който днес празнува 11-ти рожден ден, се побратими с турски плувен клуб .

Представителите варненци Джорджия Кадоглу и Богомил Яковчев посетиха Истанбул като официални гости на спортен клуб „Ата Бакъркьой“ (Bakırköy Ata).

Посещението бе в рамките на проведената от СК „Ата Бакъркьой“ церемония „Best of Sports“ за връчване на отличия на най-изявените свои спортисти за 2023.

На награждаването присъстваха над 300 спортни деятели, журналисти и официални гости.

По време на церемонията бе подписан протокол за международно сътрудничество между КПС „Астери“ и СК „Ата Бакъркьой“. Документът за побратимяване бе заявен пред всички гости от Джорджия Кадоглу и г-н Салим Йълмаз от името на президента на СК „Бакъркьой Ата“ Мурат Бюлбюл.

Специален плакет получи състезателят от КПС „Астери“ – Ясен Бонев.

Г-н Саит Бабаоглу, почетен президент на СК „Ата Бакъркьой“, обяви, че подписаният с КПС „Астери“ протокол е началото на мащабен проект за обединяването на успешни спортни клубове в Алианс на побратимените клубове от всички балкански страни.

Спортен клуб „Ата Бакъркьой“ е създаден през 1997г. и обединява спортистите от един от най-модерните квартали на Истанбул – Бакъркьой. От своето създаване досега, клубът е обучил над 10 хиляди спортисти и е дал над 60 спортисти за националните отбори по плувни спортове на Турция.

От своя страна клуб по плувни спортове „Астери“ само за 10 години от своето съществуване се е доказал като един от най – успешните в плуването. Състезатели на клуба продължават да представят достойно България и да се класират в редица престижни плувни форуми като световни и европейски първенства в басейн, световни и европейски купи по плуване в открити води. Клубът има участие в две поредни младежки олимпийски игри през 2014-та в Нанджин и 2018-та в Буенос Айрес. През годините са подобрени множество национални рекорди и клуба е удостоен със стотици статуетки и плакети за постигнати високи спортни постижения. КПС „Астери“ притежава няколко титли – Отборен шампион на България на 50метров басейн.