Зоя Чавдарова получи премията си за „Спортен талант на публиката“

1
Снимка: narodensport.eu

Зоя Чавдарова от Варна бе наградена днес за убедително спечелената анкета на „Еврофутбол” за „Спортен талант на публиката“, получавайки финансиране на своя проект.
21-годишната състезателка в параолимпийската дисциплина тенис в инвалидни колички заслужи 719 гласа. Сумата, с която Зоя Чавдарова кандидатства, е 4961 лева, като тези пари ще й послужат за закупуване на специализирана спортна количка, на тенис ракета и друга екипировка, за провеждане на тренировки и специализирани лагери. „Благодаря на „Еврофутбол“, че ми помага, както и на хората, които гласуваха за мен“, сподели Чавдарова.
Зоя е с увреждане на долните крайници по рождение. Тя никога не е можела да ходи, но това не й пречи да има страхотен дух и желание да се развива в това, което й доставя най-голямо удоволствие – тенисът на корт. 21-годишната състезателка се запалва по този спорт преди три години, когато среща един изключително важен в нейния живот човек – треньорката в спортен клуб „Тича“ Нина Петрова. Преди това е тренирала и тенис на маса. „С Нина се намерихме чрез параолимпийската шампионка Стела Енева, която откри зала за хора с увреждания в квартал „Възраждане“. Тогава разбрах, че който има желание, може да се запише да тренира тенис на корт. От тогава тренирам всеки божи ден“, разказва Зоя.
Заниманията й протичат между два и три часа на ден. На 3 май тя заминава за турския град Анталия, където ще вземе участие в турнир по тенис за хора с увреждания от сериите „Фючърс“. Сред състезанията, заложени в проекта й, са националната надпревара по тенис в инвалидни колички във Варна през юни, както и националното първенство на Българската федерация по тенис. „Моята амбиция е да стана шампионка и да защитя успешно честта на България“, сподели Чавдарова.
Треньорката на Зоя – Нина Петрова, разкри, че с натрупване на резултати в турнирите нейната състезателка има шанс дори да стигне до участие на параолимпийски игри. „Тя е пълноправен член на федерацията за хора с увреждания, както и на тенис федерацията, така че за всяко участие получава точки. На базата на тези точки тя се изкачва и в ранглистата“, обясни Петрова.

21-годишната състезателка признава, че да тренира тенис й е изключително забавно и иска един ден да помага на хора като нея. „Желанието ми е след време да мога да помагам и на други хора с увреждания да го практикуват. Тенисът е много приятен и забавен спорт“, признава Зоя.

Petel.bg