Захари Дамянов стана европейски шампион по карате

0

Варненецът Захари Дамянов стана европейски шампион по карате киокушин. 27-годишният боец продължава да върви по стъпките на своя именит треньор Емил Костов като спечели първото място в супер тежка категория (90+ килограма) на 27-ия шампионат на Стария континент в украинската столица Киев.
В надпреварата взеха участие 190 състезатели от 16 държави. Захари игра три срещи като по пътя си към финала победи представители на Беларус и Русия. НВ директния сблъсък за титлата Дамянов победи тазгодишния световния шампион – небезизвестния представител на Испания Алехандро Наваро, който е и многократен европейски първенец и №1 на Япония за 2012 г.
От отбора на Сенсей Емил Костов се състезаваха още двама състезатели. При мъжете до 80 килограма Кирил Боев отпадна на четвъртфинала, губейки от втория в крайното класиране на неговата категория руснак. Гергана Апостолова-Костова пък стана вицеевропейска шампионка на ката, като изпревари 16 състезателки и остана единствено зад рускиня.
Ден след първенството Емил Костов, който бе и главен рефер на повечето срещи в турнира, взе участие заедно с Гергана Апостолова-Костова в семинар с директора на Международната Карате Организация Киокушинкайкан – Канчо Шокей Мацуи.