Джорджия Кадоглу с 246 спечелени медала само на 13 години

7

Джорджия Кадоглу безспорно е една от най-перспективните спортистки не само във Варна, а и в цяла България. Само на 13 години, талантливата плувкиня вече има забележителна колекция от медали – общо 246. Освен това „златната рибка“ е подобрила 51 национални рекорда, има и 2 покрити майсторски норми. Към това трябва да се добави, че тя е лауреат за Голямата награда на фондация „Димитър Бербатов“ в категория спорт в три поредни години.
Джорджия влиза в басейна още на 7 години, като любопитното е, че първоначално е имала страх от водата. „Всичко започна много спонтанно. Майка ми ме заведе на басейна в дом „Младост“ и взех първите си уроци по плуване от Ангел Чакъров. В началото имах страх от водата, но постепенно започнах да се отчупвам и тренировките ми дадоха повече сигурност“, спомня си Кадоглу.
Първото й състезание е на остров Крит, където преди това е взимала уроци при покойния вече Цецо Голомеев. Печели първата си републиканска титла на България, когато е на 9 години. „Беше във възрастта „Златна рибка“ в Сандански. Получих и златна купа, както и предметни награди. След като взех първия си златен медал, много се зарадвах. Беше нормално да съм щастлива от отличията и отчаяна, когато не печелех. Но впоследствие осъзнах, че не медалите са най-важното нещо в спорта, а най-вече личните резултати и тежестта на състезанието, в което си участвал. Така постепенно започнах да провеждам по-сериозни тренировки по плуване“, разказа пред „Народно дело“ талантливата спортистка.
За най-голям свой успех тя определя представянето си в Солун в края на миналата година. Състезанието там е олимпийска квалификация, а Кадоглу постига резултат 2:36,66 на на 200 м бруст, с което се нарежда на трето място в световната ранглиста за своята възраст. С това си постижение състезателката на клуб „Галата 2009“ покрива и майсторски разряд едва на 13 години. За друг свой голям успех тя посочва постижението от 1:13,80 на 100 м бруст на състезанието за национални отбори „Мултинейшънс Къп“ в Корфу, Гърция.


Любимият й стил е бруст
Варненката признава, че любимата й дисциплина е 200 м бруст, но е категорична, че плувецът трябва да е универсален и да му се удават всички стилове. „Аз плувам съчетано, но трябва да се профилирам. Любимият ми стил е бруст и там засега показвам най-добрите резултати, доближаващи се до световния елит. Имам много добри постижения и в съчетаното плуване и делфина“, споделя плувкинята.


Тренирала е още няколко вида спорт
Джорджия е тренирала още много неща – спортна гимнастика, народни, модерни и спортни танци, модерен балет, лека атлетика, айкидо и бойни изкуства. „Играя и баскетбол, тъй като баща ми се е състезавал в този спорт. Занимавала съм се с всичко възможно, но водата е една различна среда, която ме влече повече и затова се насочих трайно към плуването“, признава спортистката.

Има отличия и в бягането
Освен в плуването Кадоглу записа добри резултати и на ново поприще – бягането. Тя има няколко медала в биатъла и модерния двубой, както и в дисциплината 1500 м на републиканското първенство по лека атлетика. „Бягането ми помага да увелича белодробния си капацитет. Леката атлетика и плуването се допълват като спортове. Няма спортист, който преди тренировка да не бяга между 1 и 5 километра. За леката атлетика бях подготвена от г-жа Иванка Тихова в спортен клуб „Черно море-Атлетик“. Тя ме научи на много неща, показа ми техники, които могат само да ми помагат“, призна 13-годишната плувкиня.

Мечтае за олимпиадата
Както всеки един спортист, и Джорджия си мечтае за участие на олимпийските игри. След пет месеца – на 9 ноември, тя ще навърши 14 години, след което ще има право да участва във всякакви големи първенства при жените. Най-голямата цел на Кадоглу е олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 г.
Варненката признава, че дължи всичките си успехи на своето семейство. Неин личен треньор е майка й Гергана Василева, а малката й сестра Василики също показва добри резултати и дава заявка за бъдещи успехи. „Майка ми е мой треньор и винаги е зад мен. Сестра ми също се развива добре. Баща ми ме финансира, а без моите баба и дядо нямаше да мога да се изградя като състезател. Те са неотлъчно до мен и ми помагат изцяло“, споделя „златната рибка“.

Със сестра си Василики

Другата й тръпка е театърът

 Освен в спорта Кадоглу се развива изключително успешно и в друго поприще – театъра. „Един мой съученик ме беше поканил преди няколко години да гледам техния спектакъл „Червенушковата сватба“. На мен много ми хареса и започнах да се занимавам с това. Тогава покойната Катя Папазова ръководеше „Златното ключе“. Миналата година подготвихме с моя художествен ръководител Сия Папазова моноспектакъл – „Козет“ по романа „Клетниците“ на Виктор Юго. В него аз играя сама и сменям повече от 10 персонажа. С „Козет“ спечелих много награди от различни национални и международни фестивали“, разказва 13-годишната варненка.
„Театърът е маски, игра, публика, завеси, аплодисменти. Там можеш да се изявиш по друг начин. Както казва Шекспир: „Животът е игра и всеки от нас избира каква роля да играе“, добавя тя.

В училище набляга на литературата и чуждите езици
Въпреки огромната си ангажираност в спорта Джорджия се справя добре и в училище. Тя е на индивидуален план, за което благодари на директора на Спортното Николай Владимиров, както и на всичките си преподаватели. „Това ми дава възможност да тренирам по-интензивно. Иначе в училище любимите ми предмети са литературата и чуждите езици. Сега уча английски, миналата година научих малко руски, знам гръцки, но най-ми е приятно да общувам на родния език“, уточнява Кадоглу.