Две състезателки от Люксембург донесоха титли на Нефтяник (Шабла)

66

Снимки: Нефяник (Шабла)

Отборът по лека атлетика на Нефяник (Шабла) завоюва две шампионски титли на България на Националното първенство в зала, съобщава местният вестник „Изгрев“. Те бяха спечелени от състезателти от Люксембург. Ноеми Мари-Луси Плейминг (Люксембург) бе коронована като шампионка на България във хвърлянето на копие. На обновения полигон в Балчик тя грабна титлата с 49.00 м. (регистрирани в четвъртия й опит). Силният страничен вятър на полигона край Белия град попречи на атлетките да разкрият потенциала си, като личното постижение на Ноеми Плейминг, която е и рекордьорка на Люксембург, е 58.12 м.


На 26 и 27 февруари т.г., в зала „Арена Армеец“ в София пък състезателката на Нефтяник 2014 Стефани Крумловски още с първия си опит от 13.90 м. остана недостижима в сектора за тласкане на гюле. В четвъртия си опит от 14.19 м., тя остави на близо метър втората – миналогодишната шампионка Рената Петкова (КЛАСА, Сф).
Ето и как се стигна до участието на двете състезателки за състава на Нефтяник. През миланата година на турнира „Коста Василев“ шампионката и рекордьорка на Люксембург Ноеми Плейминг пристигна в Шабла с личната си треньорка Соня Илиева. След турнира бяха проведени разговори между председателя на СКЛА „Нефтяник 2014“, Веселин Василев, 29-годишната Плейминг и Илиева, на които бе обсъдено картотекирането на Ноеми в шабленския клуб по лека атлетика. Отличните впечатления на шампионката на Люксембург от България и Шабла бяха основната причина Ноеми да приеме предложението на Веско Василев и от ноемри 2021 г. да бъде картотекирана в БФЛА като състезател на СКЛА Нефтяник 2014 Шабла. Заедно с Ноеми Плейминг тогава клубът картотекира във федерацията и още две атлетки от Великото херцогство, които са състезателки на Илиева – с 2 години по-малката сестра на Ноеми – Изабел Моник-Марсел Плейминг (хвърляне на чук) и връстничката на Изабел – Стефани Крумловски (тласкане на гюле). Соня Илиева е треньорка на националния отбор на Люксембург по хвърляния от 1998 г. Неин състезател е бивш световен шампион в тласкането на гюле за юноши.
За първи път в 53-годишната история на националните първенства по лека атлетика атлетки от чужбина, които се състезават за български клуб печелят титли в хвърлянията.
„Радостен съм за двете титли за Нефтяник, още повече, че са постигнати на най-големия лекоатлетически форум за България! Тези шампионски титли не са само за отбора, те са  за цяла Шабла! Сега е моментът да благодаря на личната треньорка на Ноеми и Стефани – Соня Илиева, за себераздаването и големия й професионализъм. Използвам случая да поканя всички шабленци на 30 април на Градсия стадион в Шабла на шестото издание на турнира „Коста Василев“. Тогава ще се насладят на изпълненията на нашите нови национални шампионки в секторите“, каза Василев.