Двама варненски автомобилисти ще карат за други държави

6

Двама от варненските състезатели по автомобилни спортове, с чието име се свързват успехите на града, няма да карат за България през 2017 г.

Европейският шампион по офроуд баха Николай Гочев и всички от неговия тим Крейзи Фокс ще участват от името на Македония. Официално това е станало ясно вчера, когато от родната федерация са ги освободили. „Чувстваме се неоценени. Не виждаме бъдеще. Останахме неразбрани. Правят се, че не знаят какви са нашите успехи. Действат като частна федерация  Колегите от Македония показаха много добро отношение към нас. Ще платят част от таксите за участията ни догодина“, каза Гочев. Той ще кара на три старта от европейския и три старта от световния шампионат в неговия спорт тази година. Освен това в края на 2017 г. иска да се пусне на рали „Дакар“, а ако това не се случи, ще участва на Африка Рейс.

Навигаторът на шампиона на България в рали шампионата Пламен Стайков – Давид Кварцекхелия-Давидоне, пък обяви, че ще карат тази година за Грузия. Причините са в повечето спонсори от бившата съветска република, коитоим помагат. Давидоне е именно от тази държава и сега са основали клуб Стайков Грузия Рейсинг. Основните състезания за двамата този сезон ще са в чужбина.

Варненският автомобилен състезател Тихомир Стратиев обяви, че се завръща на трасето, като тази година има сериозни амбиции. Той кара за Марина мотор спорт заедно с навигатора си Добрин Борисов. „Искахме да купим чисто ново Пежо 208. Времето обаче ни притиска, а компанията има много поръчки и няма да успеем за рали България през май. Затова най-вероятно ще купим такъв автомобил втора утпотреба. Искаме да спечелим българскя рали шампионат. Това е цел, която е постижима. Отсъствието ни от автомобилизма през 2016 г. няма да ни повлияе лошо, а дори напротив – ще ни амбицира още повече“, каза Стратиев.

За сериозни участия тази година се готви и друг варненец – Пламен Тенев от офроуд клуб Черно море. Той и колегите му ще се пуснат на няколко старта по офроуд, както и на състезания за исторически автомобили.

През тази година и в ретроралитата ще има солиден календар, заяви Орлин Пенев.