Венци Айдарски спечели плувния маратон “Галата-Варна”

6

29_1Венцислав Айдарски спечели за пети път плувния маратон “Галата-Варна”, който по традиция се провежда всяка първа неделя на август.
Състезателят на Вихрен (Сандански) премина 4,5 километровата дистанция за време 52,55.00. На второ място завърши Димитър Атанасов, а трети е суперталантът ни в плуването Антъни Иванов, който стана осми на 200 м бътерфлай на световното първенство преди две седмици.
При дамите първа е Габриела Георгиева. Любопитното е, че тя участва за четвърти път в маратона, а предните три пъти се класира втора при жените. Състезателката на ЦСКА даде време 54,32.00. Втора и трета са Филотела Димитрова пи София Найденова.
Тази година най-старото плувно състезание у нас регистрира изключителен рекорд по брой участници – 321. Наградният фонд е 7000 лева, като победителите печелят по 700 лева, а останалите парични награди са до шесто място.
Има и индивидуални премии за най-напред класиралите се варненци, като по 200 лева получават Антоний Моралийски и Стилина Иванова. Иван Иванов също взе такава премия, като участник с увреждания.
Призьорите споделиха, че това е било едно от най-спокойните им плувания, тъй като е нямало вълнение и почти са липсвали медузи.
Сред официалните гости на турнира бяха олимпийският шампион по бокс Ивайло Маринов, шефът на дирекция “Спорт” Кристиан Димитров и директорът на Двореца на културата и спорта Минко Христов. “Галата-Варна” се проведе за 77-ми път.