Василики Кадоглу и Георги Цурев спечелиха плувен маратон в Холандия

8

Талантите на варненския клуб по плуване Астери – Василики Кадоглу и Георги Цурев, триумфираха на плувния маратон в Дордрехт, който бе част от кампания за набиране на средства за борбата срещу рака.

Кадоглу и Цурев бяха изпратени със съдействието на Община Варна, Дирекция “Спорт” и се състезаваха като отбор “Варна” от България, а право за това придобиха, след като победиха съответно при жените и мъжете на традиционния маратон “Галата-Варна”.

Двамата финишираха ръка за ръка по 2,5 – километровото разстояние в холандския град като го преодоляха за 34 минути.

Преди старта варненските плувци се срещнаха с кмета на града – Вутер Колф и с олимпийския шампион от Пекин 2008 на 10 км в открити води – Мартен ван дер Вайден, който през 2019 г. изплува 163 километра без да спира, като част от същата инициатива за борба срещу рака, с която успява да събере 6.1 милиона евро в подкрепа на онкоболни деца. Мартен ван дер Вайден пристигна на маратона, в качеството си на специален гост, преплувайки разстоянието от 50км от родния му град Алкмаар до град Дордрехт, където беше посрещнат от кмета на града и всички жители станали съпричастни с благородната кауза. Общата събрана сума от маратона “Swim to Fight Cancer” Дордрехт бе 193 053 евро.
Състезателите на варненския клуб по плуване “Астери” Василики Кадоглу и Георги Цурев са ученици на Спортно училище “Георги Бенковски” Варна.