Варненската плувкиня Васили Кадоглу празнува 21-ви рожден ден

9

Днес една от най-големите гордости на българския и варненски плувен спорт празнува своят 21-ви рожден ден.

Талантливата плувкиня Василики Кадоглу започва да се състезава за КПС „Астери“, когато е на 10 години и бързо започва да печели всички титли в нейната възраст. Едва на 14 години си извоюва титлите при жените на 800 м и 1500 м свободен стил и показва потенциала си за плуване на дългите дистанции. На първия си старт в открити води през 2017 г. Василики печели испанския национален шампионат по плуване на 5 км при девойките. Отново през 2017 г. варненката си извоюва златото на 10 км в категория жени на Олимпийски маратон Охрид.

Василики Кадоглу записа името си в историята на българското плуване като участник на Младежката олимпиада Буенос Айрес (2018), както и в редица европейски първенства и световни купи в открити води. Тя е многократен държавен шампион и рекордьор в множество дисциплини.

През 2018-та варненската гордост носи много радост и победи. Тя взима участие на Европейско първенство в открити води в Малта. Талантливата ни варненка защитава титлата си на испанския национален шампионат и печели титла и на френския шампионат открити води на 5 км.

Маратонът „Фарос“ е първата плувна организация в историята, вписана в Алеята на славата във Форт Лодърдейл (Флорида) през 2012 г. Това е едно от малкото спортни събития, на което са взели участие спортисти от най-висок калибър, носители на олимпийски медали и световни шампиони. 16-годишната състезателка на клуб Астери грабна среброто в 44-тия плувен маратон „Фарос“.

Талантливата спортистка се бори до край по време на 16-километровото трасе край хърватския град Хвар, но отстъпи единствено на дългогодишната европейска и световна шампионка и медалистка Ангела Маурер от Германия. Васи преодоля дистанцията за 3 часа 41 минути 14 секунди, а по време на награждаването получи отлична оценка от именитата шампионка.

Василики Кадоглу спечели осмо място на Световна купа по плуване в една от най – тежките дисциплини в открити води – 25 км.

На провелия се на 25 август Fina Ultra Marathon Swim Series 2018 в Охрид Василики отбеляза най – силното си представяне за сезона като записа 8-мо място с време 5:38:44.21.

Василики, която тогава е само на 15 години, е единствената българска плувкиня успяла да изплува 25 км в открити води от 1972 г. насам.