Варненец стана втори по културизъм в Германия. Запали по „БиС“ градчето на Гьоте и Ницше (СНИМКИ)

228

Автор: Александър Дечев, Petel.bg

Снимки: Валентин Димитров, личен архив и „БиС“

Варненският бодибилдър Валентин Димитров се доказа и в Германия като за втора поредна година стана вицешампион на страната по културизъм. Той направи това в категория до 80 килограма. В надпреварата участваха над 10 души с изваяни от мускули тела, като малко не остана на Димитров, за да триумфира като №1.

Припомняме, че 41-годишният варненец има голям брой медали на шампионатите в България, а най-големият му успех идва през 2010 г., когато завършва на седмо място на световното първенство в Мадрид.

Димитров разкри пред „Петел“, че сребърният медал му е дал правото да представя Германия на Мондиалите през последните две години, но той не го е направил. През 2020-а причината за отсъствието му от шампионата на планетата в Тайланд е била пандемията от Ковид, а сега е пропуснал надпреварата в чешката столица Прага поради служебни ангажименти. Димитров не мисли да спира дотук, а напротив – догодина възнамерява да качи килограми и да гони първото място в по-горната категория.

Валентин дълги години бе фитнес инструктор във Варна. В морската столица той стана известен с една прекрасна инициатива. Преди няколко години Димитров започна да води безплатни открити тренировки на Паметника на „Почивка“.

…..

efbet с уникални бонуси за нови абонати. Регистрирайте се за секунди тук! Вече можете да депозирате и през А1!

…..

Първоначално около него бяха двама-трима негови клиенти и приятели, а постепенно бройката стана двуцифрена. Към групата се присъединиха още треньори и така трениращите понякога бяха средно по 500 души, а рекордът е 1000, припомня той.

„Лека полека започнахме да се оборудваме, като купувахме ластици, постелки. Имахме различни групи – за крака, за корем и т.н. Освен това имахме детска група и такава за майки с колички с бебенца“, сподели пред „Петел“ той. Участниците получаваха безплатни инструкции от специалистите, а всички заедно организираха редица благотворителни инициативи. Впоследствие те кръстиха организацията си „БиС“, което е съкращение от „Благотворителност и спорт“. „С радост и гордост се връщам към тези спомени и инициативите, които направихме. Ще спомена две от тях, от които хората могат да добият представа за добрините, около които всички от „БиС“ се обединиха. През 2016 г. всички заедно дарихме най-модерния кувьоз на АГ-Болница във Варна. Поръчахме го чисто нов от Германия. Освен това, ние сме единствените, които сме организирали толкова мащабно безвъзмездно кръводаряване в след-казармено време. Събирали сме между 100 и 200 души на кръводаряване. Кръвният център дори заради нас е отварял в неделя“, спомня си 41-годишният ентусиаст.

Преди две години Вальо се премести със семейството си в германското 80-хилядно градче Ваймар, което е пропито с много история и е културна столица на страната. Там са живяли и починали философите Йохан Волфганг фон Гьоте и Фридрих Ницше. Варненецът реши да повтори и там инициативата от Паметника на „Почивка“, като отново почна от „нулата“, а през лятото регулярно към безплатните му тренировки се вкрючваха поне по 50-60 души.

В Германия варненецът е със съпругата си Станимира и трите им деца. Работи като шеф на треньорите във фитнес зала, а освен това е отговорник на отдел“Диетология и хранене“ в здравословен център. Половинката му, която завърши в НСА у нас, също е инструктор в залата.

Успоредно с това Валентин разви свой бизнес – ресторант за здравословно хранене. Отскоро работи и с две от големите болници в града, на които предоставя диетични менюта, разработени според състоянието на пациентите, и ги съветва безплатно за хранителния им режим.


„В Германия започнахме от нулата, без да знаем дори езика. Сега тук са впечатлени от това как се справяме. Не могат да повярват, че има хора като нас, българите, които с амбиция и собствени сили могат да се справят в чужда страна, без да знаят и местния език. Това винаги е била и моята мотивация – да докажа, че мога да се справя във всякакви ситуации“, споделя пред „Петел“ Димитров.