Варненец, отслабнал с 60 кг, пробяга 162 км в Гърция под непрестанен дъжд

217

Александър Дечев, Петел.бг

снимки: Андрей Трайков, личен архив

Непрестанен дъжд, 100 мили разстояние (162,6 километра), 34 часа време, 7000 метра обща денивелация. Зад всичко това стои един 36-годишен варненец, който направи истински подвиг. Само преди няколко дни Андрей Трайков се пусна в невероятното приключение – беговият маратон Virgin Forest Trail. Той се проведе в Гърция, в Южната част на Родопите, в близост до Драма, Кавала. Андро пробягва цялото разстояние за 34 часа и 10 минути. И то без да спи.

Любопитното е, че варненецът не е професионален маратонец, а любител. Започва да бяга преди около 3-4 години, като първоначално го прави заради отслабване. Младият мъже е стигнал тегло от 140 килограма и трябва спешно да направи нещо, за да свали част от тях, тъй като е заплашено здравето му. Първоначално с вървене, а впоследствие с рязка промяна в храненето, фитнес и бягане, успява да свали над 60 килограма. Нещо повече – обзалага се с приятели, че ще избяга някой голям маратон и на 14 октомври 2018 г. го прави – минава 42,195 км на Софийския маратон.

Оттук нататък апетитът му се увеличава, но не към храната, а към бягането. Прави го всеки ден и се записва за участие на различни маратони, които завършва успешно. Два от тях са ултрамаратони от по 100 километра – „Витоша“ и „Трявна“. Така се стига и до подвига в Гърция отпреди няколко дни. Това е и най-голямото разстояние, за което Андрей се предизвиква. Преди дългото бягане няколко седмици тича по около 110-120 км на седмица, а накрая прави два дни по 60 км на Аладжа манастир.

В Гърция участват малко над 100 души, завършват около 1/3 от тях, сред които и Андрей.

„Времето беше ужасно, не спря да вали. Дъждът започна от петия километър и спря някъде два часа преди края. Беше мокро, кално и доста студено, особено през нощта. Подготвих се добре – сложих си шапки, шалове, ръкавици, термо клинове, термо яке, непрокомаемо яке и т.н. Получих и една хипотермия. Един час стоях в един пункт, свалих си дрехите и се топлих, помогнаха ми от Планинска спасителна служба, пих чай, завиха ме с одеала и се оправих, след което продължих“, споделя пред „Петел“ за проблемите по време на маратона Трайков.

Докато тича, той консумира основно протеинови барчета, гелове, соленки, солети, клиф барове и електролити, както и вода и кола. „Има спирания за ядене на всеки 15-16 километра, където зареждаш. Веднъж хапнах и пиле с картофи“, признава с усмивка варненецът.

Всъщност, Андрей е избягал 10 километра повече, тъй като е объркал табелите. „Рядко мога да отправя критики към организатори на даден маратон, но тук табелите бяха на гръцки и може би трябваше да има доброволци на ключовите места, които да ни насочват. Иначе това е един от малкото маратони, където храната и настаняването са напълно безплатни, за което поздравявам домакините“, разкрива още Андро.

Цялото му участие струва около 1000 лева, които Трайков заплаща сам, за разлика от доста други състезатели, които си имат спонсори.

Освен него, на Virgin Forest Trail участват още двама българи, които са с доста сериозен стаж в маратоните. Мария Николова дори печели надпреварата при жените, а Константин Атанасов завършва под №4 в силния пол. Трайков е 15-и, въпреки навъртяните 10 километра повече.

Варненецът не мисли да спира дотук. Още тази неделя, ако е здрав, той ще участва в маратон „Кулата“. През новия сезон, който стартира напролет, 36-годишният ентусиаст планира бягания в маратони от по над 120 километра.

В Гърция той печели 6 точки и вече има общо 10 за ранглистата на International Trail Running Association (ITRA). Едно от състезанията, за което той придобива право с този актив, е UTMB – обиколката на Монблан, която пак е 162 километра и е нещо като „Тур дьо Франс“ в колоезденето. Мисли също и за маратон в Полша през юли, който е, забележете, 240 километра.

Иначе Трайков работи благородната професия рехабилитатор, връщайки към движението възрастни хора, претърпяли инсулт. занимава се и с деца. Спортен фен е от дете, като е привърженик на варненския Спартак.

Преди години „Петел“ написа статия именно за битката на Андро с килограмите, за която можете да прочетете ТУК.

Вижте и разказа на Трайков за преживяването му в Гърция: