Варна продължава да е столица  на ретро ралитата. Куп събития се проведоха през 2019 г.

45

Александър Дечев, „Народно дело Седмицата“

Поредната година със сериозен брой прояви с ретро автомобили изпраща Варна. През 2019-а Нептун мотор спорт, авто мото ретро клуб Варна и СБА-Варна отново събраха в морската столица любителите на класическите возила. Основните стартове бяха четири – рали „Златни пясъци“ през май, рали „Нептун“ през юни, августовския „Варненски автомобилен събор“ и „Обиколката на Варна“, която се проведе на 30 ноември. Към тях трябва да прибавим още откриването на сезона през март с автопоход „Морски бриз“, както и автопоход „Есен“. Също така тази година след дълга пауза бе възстановен атрактивния Конкурс за елегантност. Като прибавим и традиционните Годишни автомобилни награди през януари, събитията стават цели осем.

————————

Искате да изенадате половинката си с романтичен жест? Хотел “Елеганс” ще ви помогне да остане “без думи”

————————

Основният „двигател“ на тези прояви Орлин Пенев уточни, че в другите градове се прави по едно рали на година, а в София са най-много две.
„Следваме програмата си стриктно, като целта е бавно, но стабилно да увеличаваме нейното качество. Вече 25 години се стараем да поддържаме тази страст. За това са нужни основно знания и пари. Първото го имаме, а второто по-трудно се намира, но не се отказваме“, каза за „Народно дело Седмицата“ Пенев.


Той е доволен, че към проявите има сериозен интерес и все повече нови участници. Стабилно присъствие във варненските ралита има от най-новия ретро клуб в Разград – Абритос, а все повече ентусиасти идват и от Бургас, въпреки че и там се организират подобни събития. Също така се увеличават и заявките от Добрич и Шумен.
Тази година сред участниците имаше уникални екземпляри. Пенев отличи един от тях – БМВ 2300 на бургазлия. „Включи се в Обиколката на Варна. Моделът е някъде от 1972 г.  и е предшественика на седма серия. Хубав, добре реставриран и отлично поддържан автомобил. От варненските много атрактивни са тези на Костадин Павлов  – американски автомобили от ерата на големите „крайцери“ с огромните каросерии, с перките отзад“, сподели Орлин Пенев.
От 2010 г., когато Тодор Славов стана трети при младежите на Световния рали шампионат, традиция е варненски състезатели, които са шампиони в скоростните дисциплини, да идват на „Обиколката на Варна“ и да ги представят пред арката. Тази година това бяха Йордан Атанасов и Янаки Янакиев, които спечелиха за трети път Балканския рали трофей.

Градът е приел 72 състезания от 1996 г. насам

Точно 72 ретро ралита са организирани от 1996 г. досега във Варна от Нептун мотор спорт, авто мото ретро клуб Варна и СБА-Варна, разкри Орлин Пенев. Именно това постоянство спомага повече участници да се записват в клуба, а също и от други градове да идват и включват в проявите. През тази година в състезанията са участвали средно по между 20 и 30 автомобила.
„Новото, което тази година успяхме да направим, е, че на „Обиколката на Варна“ имаше съпътстващо рали – с електрически автомобили, които в Европа се правят по абсолютно същия правилник като ретро-ралитата, но те са си в отделно класиране и се водят като „еко-ралита“. Участниците там са организирани в електромобилен клуб Варна. Бяха много ентусиазирани и правим планове за градски шампионат за еко коли. Смятат да участват и на другите ретроралита, доволни са, харесва им, така че ще се разширяваме. На Запад това е стандарт да се комбинират в една организация две или три ралита, които са по един и същи правилник – еднакво измерване, съдии и т.н.“, разкри Пенев.
Той призна, че голямата цел през 2020 г. ще бъде класик рали „Златни пясъци“ да стане международно. Вече има запитване от участник от Сърбия, който е бивш автомобилен състезател, като ще бъдат поканени и ретро ентусиасти от Гърция, Румъния и други държави.