Варна приема първия турнир по сепак такроу у нас

0

991-ratio-sepak-takrou

Милен Петков и Христо Йовов ще открият първия турнир по сепак такроу на плажа във Варна. Това ще се случи на 5 август на специално съоръжение на плажа в Аспарухово. Двамата ще срещнат и шампионите на Варна в демонстративен мач в неделя, когато са финалите. Петков и Йовов ще са една от четирите звездни двойки, която ще играе в супер финала в зведния поток на 17 септември на Южния плаж във Варна.

Припомняме, че през целия август предстоят четири полуфинални турнира по Beach sepak takrow на двойки. Идеята за провеждането им е на Олимпийски клуб-Варна 2013, подкрепени от Община Варна. Турнирите са във Варна (5-6.08), в Бургас (12-13.08), в Пловдив (19-20.08) и в Шкорпиловци (26-27.08). Големият финал е предвиден за 17 септември във Варна. Записванията за желаещите да се включат в турнирите са на телефон: 0895 86 49 63. Повече информация за турнирите можете да намерите на страницата Bulgarian Beach Sepak Takraw във Facebook.

Във всеки един от полуфиналните турнири ще има по една звездна двойка, която олицетворява футбола в дадения град. В края на съответния турнир звездната двойка ще се изправи в демо мач срещу шампиона. Във финалната фаза на всеки един турнир ще участват 8 отбора, разделени в две групи по 4. Победителят ще си осигури участие в „Гранд Финала“ на 17 септември във Варна. При повече заявени отбори ще се играят директни квалификации в съботните дни. Финалите ще се провеждат в неделните дни.

В Grand Final Tournament ще участват 4-те шампиона от регионалните турнири и 4-те звездни двойки от 4-те полуфинални турнира. Засега са потвърдили участие Божидар Искренов, Георги Иванов-Гонзо, Милен Петков, Христо Йовов, Ивайло Петров, Александър Александров и Здравко Лазаров. Те със сигурност ще попаднат в звездния поток в големия финал през септември. Тогава отборите ще са разделени в две групи : Звездна Група „А“ и Шампионска Група“Б“. Победителите в двете групи ще се срещнат в GRAND FINAL за определяне на Абсолютния шампион на “Bulgarian Beach Sepak Takraw” (BBST).

Сепак такроу е много популярен в източна Азия. Изпълненията със странични и задни ножици са истинска атракция. Спортът силно наподобява футволей и джитбол. У нас ще бъде направен опит сепак такроу „да стъпи“ на плажа, но с български изпълнители. За разлика от традиционния sepak takrow, в предстоящите турнири на пясък у нас, първоначално няма да бъде използвана типичната за този спорт топка, изработена от ратан, или синтетични влакна. Ще има някои промени и в правилата.