Ваня Стамболова се връща във Варна, за да тренира деца

5

Една от най-успешните лекоатлетки на България в последните години – Ваня Стамболова, се завръща в родния си град Варна. Именитата състезателка все повече се ориентира към треньорската професия, като иска да се занимава с дечица. Новината разкри самата тя пред „Народно дело Седмицата“.

Преди година тя създаде свой клуб – Тангра, който е със седалище в София. Варненката обаче възнамерява да го премести в родния си град и да започне да тренира дечица.
„Напоследък откъм тренировки малко по-леко го давам и започнах постепенно да се ориентирам към треньорската дейност. Имам желание да работя с дечица от най-ранна възраст като им давам началното обучение – още от детската градина и първите класове в училище. Много хора казва, че на тази възраст дечицата са прекалено малки за спорта, но аз не съм на това мнение. Преди две години работих в София окръг по проект на Министерството на младежта и спорта с деца от детски градини. Тогава видях как бяха още малко неориентирани в първите тренировки, но в края на периода имаха много голямо желание да се занимават с лека атлетика, а и резултатите им се повишиха. Искам да сляза с възрастта надолу, защото вече и времената са по-различни – децата наблягат на компютри, телефони. Желанието ми е да мога да ги запаля в най-ранна детска възраст“, разказа 34-годишната спортистка.
Тя разкри, че тренировките ще бъдат по-скоро с игрови характер – забавни игри, подвижни игри, скокове от място, хвърляне на плътна топка, адаптирани пластмасови леки препятствия. „Прави ми голямо впечатление, че децата имат желание да се движат и да спортуват. Запалват се по щафетните игри, където има най-много разнообразие – с бягане, скокове. Първоначално смятам да работя сама, тъй като създаденият от мен Тангра е все още прохождащ клуб. Ако нещата се получат, понататък мисля да взема и други терньори, които да ми помагат. За база съм си набелязала салона на едно училище, който да ползваме през студените месеци, а след това искам заниманията си да ги провеждаме навън. Във Варна има условия за това“, обясни лекоатлетката.
Тя е срещнала сериозна подкрепа от спортната дирекция на община Варна. „Имах среща с Кристиян Димитров, който ми обърна голямо внимание. От спортния отдел ми помогнаха много, дадоха ми ценни съвети и ме свързаха с директори на училища и на детски градини. Виждам, че тези хора искат нещата да се случват“, сподели Стамболова.
Именитата спортистка разкри и една интересна новина – възнамерява да дари някой от спечелените си медали или свой екип с номер на Музея на спорта на Варна.
Към днешна дата лекоатлетката участва предимно в състезанията от вътрешния календар на България от името на СК Костенец. Само след броени дни – на 3 и 4 февруари дори тя ще се пусне в държавното за мъже и жени в столицата.
Иначе последният старт на Ваня на международната сцена е на световните военни игри през 2015 г., където завоюва бронзов медал на 400 м с препятствия. „По-скоро
участвам за себе си и клуба който представлявам. Вече 15 години съм в големия спорт и има някаква психическа умора. Физически съм добре подготвена, продължавам да тренирам, но повече вече мисля за ориентиране към треньорството“, сподели варненката.
Най-големите успехи в кариерата на състезателката на 400 метра гладко бягане и 400 метра бягане с препятствия са сребърен и бронзов медал от световни първенства, както и злато и сребро на европейски първенства. Тя участва и на олимпийските игри в Лондон през 2012 г.