Ансамбълът ни с варненката Симона Дянкова грабна олимпийското злато

40

Кадър: БНТ

Българският ансамбъл по художествена гимнастика триумфира с олимпийската титла в Токио! Българките категорично победиха хегемона в този спорт през последните години – Русия. С успеха си момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска донесоха единственото отличие, което липсваше в бляскавата витрина на българската художествена гимнастика!

Капитан на състава ни е варненката Симона Дянкова, а заедно с нея са Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Ерика Зафирова и Лаура Траатс. Те получиха космическата оценка от 47,550 за съчетанието си с пет топки, озвучено от Елица и Стунджи след страхотно изиграване.

За смесената си композиция с обръчи и бухалки момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска бяха оценени с 44,550 за изпълнението си на „Спартак“. Така те събраха 92,100 точки. След Световната купа в София Стефани Кирякова заяви, че човешките възможности нямат граници и днес със страхотното си изиграване на зверски трудните си съчетания петорката на България го доказа.

Среброто завоюва тимът на Русия със сбор от 90,700 – 46,200 на топки и 44,500 на обръчи и бухалки след подадена контестация, която бе уважена за разлика от тази за топките им. Бронзът остана за италианките, които събраха 87,700 точки общо.

Това е трети златен медал за България от Игрите в Токио след титлите на Ивет Горанова в каратето и на Стойка Кръстева в бокса. Антоанета Костадинова взе сребро в спортната стрелба. Тайбе Юсеин и Евелина Николова пък завоюваха бронзови отличия в борбата.