Салпаров: Потенциалът на младите е убийствен! Соколов: Варненската публика винаги ни е помагала

43

Волейболните национали на България са амбицирани за добро представяне пред варненската публика. Това стана ясно от пресконференцията, която дадоха селекционерът Пламен Константинов и четирима от най-изявените ни състезатели.

Те посочиха, че подкрепата на феновете в морската столица е едно от нещата, на което ще разчитат на започващото утре европейско първенство за мъже. Нашите домакинстват на двубоите от своята група в зала „Конгресна“,която от 20 години се превърна в истинска столица на волейбола. Тимът ни е в една група с отборите на Испания, Словения, Хърватия, Украйна и Финландия в група „Б“.

„Това сигурно ми е осмо, девето или десето европейско първенство. Тръпката е уникална. В зала „Конгресна“ особено са ни едни от най-хубавите спомени с националния отбор. Има си я емоцията, тръпката за старта на шампионата утре. Дано да се напълни залата. А и ние да се отблагодарим на публиката с една хубава игра и да победим Испания“, каза опитният либеро Теодор Салпаров.

„Ние със сигурност не сме фаворити. Трябва да бъдем реалисти. Трябва да играем мач за мач и да не се товарим с очаквания. да говорим тука за медали, за четвъртфинали… Браво на момичетата, които се класираха, да ги поздравя искам. Ние всеки мач трябва да играем на максимума на нашите възможности. Потенциалът е налице – с младите и с по-опитните, които са се върнали. Много е важно как ще влезем в турнира. Ако наберем инерция от групата, може това да ни помогне и да направим едно по-добро класиране. Със сигурност на Лигата на нациите беше коренно различно. Тук отборът е с 2-3 класи по-обигран. Тогава и Цецо го нямаше, други почиваха. Тук във Варна отборът добре се изтренира и потенциалът е налице и в контролните срещи. Положително съм настроен за това първенство. Стига по-младите момчета да играят както на контролите, защото това е психология – откриването на европейско като напрежение и адреналин. За повечето е първо голямо първенство. Ако се справят с напрежението наистина отборът може да направи един добър резултат. Достатъчно е това, което виждам при младите – те полагат неимоверни усилия и в тренировъчния процес, себераздаването им е на 100 процента. Това ми дава една надежда, че можем да направим нещо добро. Потенциалът на младите е убийствен. Отдолу идват още. Ако тази група покаже това нещо, което за 20 дни тук ние тренираме и показахме в контролните срещи, смятам, че имаме шансове. В Лигата на нациите имахме голям брак на сервис, дори два поред не вкарвахме, сега стои много по-добре отборът. В някои от мачовете имаше серии от по 5 „чука“, както казваме на нашия жаргон. Дай Боже да сме здрави, да не стане някаква контузия.  С Пламен Константинов сме изговорили нещата, аз трябва да изнеса посрещането, а Симеон Добрев да помогне в защита. Той в момента е като пума, хвърчи. Трябва да намерим баланса и да направим максималното – както аз на посрещане, така и той на защита“, каза Салпаров.

„Това ще е първото ми домашно европейско. Последният път си оперирах рамото и не можах да участвам. Има едно напрежение, чувства се, ще играем пред родна публика, но бих казал, че това е едно положително нещо за нас, защото всеки знае, че тук и стените помагат. Тази подкрепа, която през всичките тези години варненската публика ни е давала, винаги е помагала. Да се надяваме, че е и тази година ще ни я даде. Аз се чувствам все по-добре с всеки изминал ден и смятам, че съм готов за това европейско първенство. Сред младите има много качествени момчета. Най-важното е да съумеем да изградим един добър колектив. Първата ни цел е да играем добре и да печелим мачове. След това ще погледнем и напред. Всеки един състезател иска да печели медали“, каза пък диагоналът Цецо Соколов.

„Тежест винаги има, със сигурност ще има във важните и решителните мачове. Но аз винаги съм казвал, че публиката е изключително важна за нас. За нас е удоволствие да играем във Варна, атмосферата е уникална и наистина супер много ни помага публиката, така че се надявам да се напълни залата както винаги се пълни тук. Мисля, че всичко това ще бъде положително за нас, ще играем все по-добре и по-добре. Вече няма слаби отбори и никой не трябва да бъде подценяван. Ще излизаме сещу всеки един противник със същата нагласа. Има два по-силни отбора – по-големи фаворити с нас, Украйна и Словения, които играят много качествен волейбол. Особено Украйна, които израснаха много през последните две години. От домакинска гледна точка обаче публиката трябва много да ни помогне и да направим възможно най-много победи“, заяви Мартин Атанасов.

„Смятам, че аз и момчетата сме в едно добро настроение, готови сме, направихме една добра подготовка и смятам, че трябва да покажем нашата игра на мачовете. Тази година е малко по-различно, защото сме домакини и ще играем тук във Варна пред тази публика. Може би за тези, които са нови, ще има малко напрежение в началото, но след това ще се отърсят и това впоследствие ще им помага. Опитните играчи могат да помогнат, особено на младите в тежки моменти. Това се видя и в контролните срещи, те имаха ключово включване и съвети към младите момчета“, сподели пък разпределителят Георги Сеганов.

„Притеснява ме единство дали всички ще влезнат в еднаква форма на Европейското. Със здравословният проблем с Ники Колев, като чели успяхме да се справим. Той тренира последните 2 пъти нормално. Каквото съм очаквал, това и съм заварил в националния отбор. Ясно ме беше че, ще е трудно. Не идваме тук да си правим PR, а за да помогнем, защото е нашият национален отбор”, заяви Пламен Константинов.

“Силно се надявам да се представим добре. Има доста момчета, които не са постигали сериозни резултати. Те са малко натоварени с очаквания от предишни поколения. Виждат се много интересни неща по време на тренировките – дори само за лятото. Големият въпрос е дали ще видим това израстване в игра. Ако го видим ще сме интересен отбор”, добави селекционерът на България.

“Критиките са част от работа на един спортист. Когато няма очаквани резултати, логично е да има критики.Мога само да критикувам за липса на желание. Това е и основното нещо, което искам от отбора. През последните години най-лошото бе този пораженчески дух. Всеки може да прости на един отбор, ако той се бори до края. Опитахме се това да го направим.

Да говорим преди първенството какво ще бъде? По-добре да видим какво ще стане. Надявам се бързо да прескочим тази нервност, защото сме домакин. Но в течение на първенството това се променя и домакинът започва да показват каквото трябва.

Започваме с два мача с отбори, които не са фаворити в групата, но пък те са от нашето ниво през последните години. Технични, грамотни подреден отбор. Видяхме хубави мачове от Испания и Финландия в Златната лига. Не сме в позиция да подценим, който и да е отбор”, категоричен е Пламен Константинов.

“Публиката ще бъде бъде тук. Може би 80/85% са продадени билетите. Ние трябва да се справим с този натиск, който оказва публиката и към своя отбор и към противника. И с течение на първенството публиката да стане нашия седми играч. Силно се надавам България отново да бъде волейбол!”, категоричен бе селекционерът на България.