Варна-ДКС атакува медалите на държавното по волейбол за жени

24

Отборът на Варна-ДКС има сериозни амбиции за новото първенство на България по волейбол за жени. Това обявиха на пресконференция от ръководството и спортно-техническия щаб на клуба. Шампионатът стартира на 29 октомври с участието на осем отбора – Варна-ДКС, Перун (Вн), ЦСКА, Марица, Локомотив Нидо (Сф), Берое, Казанлък и Славия. Именно варненки откриват надпреварата с гостуване на ЦСКА в София в 16 ч.

Тимът от морската столица има нов старши треньор в лицето на Стоян Гунчев, който е сред големите ни имена във волейбола. Като разпределител на националния отбор за мъже е сребърен медалист от олимпиадата в Москва, бил е начело и на женската ни представителна гарнитура.

Гунчев ще разчита на 14 състезателки през новия сезон, като новите имена са Андреа Матеева, Симона Николова, Стефани Кьосева, Елизабет Късаджикова, Елена Иванова, Борислава Личева и Мая Ангелова. Останалите момичета са капитанката Бояна Андреева, Ивета Макавеева, Веселина Коцева, Елизавета Ивакина, Лорета Арнаудова, Кремена Петрова и Ива Кацарска.

„През миналата година завършихме на пето място и играхме полуфинал за Купата на България. Готови сме за призовите места. Медалите са цел, която сме поставили като задължителна“, каза на пресконференцията директорът на Двореца на културата и спорта Минко Христов, който подкрепя изключително сериозно отбора. „Подсигурено им е всичко. Тренировките се провеждат в зала „Младост“ Б на Двореца, където ще се играят и мачовете. Готови сме ако бъде разрешено да има публика, да монтираме мобилни трибуни за около 300 души“, добави Христов, който разкри още, че Варна-ДКС ще има и отбори за девойки младша и старша възраст.

Треньорът Стоян Гунчев също изрази увереност, че целта е постижима. „Справихме се добре със селекцията. Разполагаме с 2-3 опитни състезателки на по 30 години и млади, но много перспективни момичета на средна възраст 22 години. Разполагаме с най-добрите условия за подготовка в сравнение с останалите отбори. Тренираме двуразово, направихме силни контроли, където се представихме много добре. Първенството ще бъде много силно. 17 момичета от чужбина се завръщат в шест от отборите. Марица са малко по-изявени, след което има четири, дори пет отбора с изравнени сили“, коментира Гунчев.

Капитанката Бояна Андреева разкри, че в отбора има отличен колектив. „Всички работят на максимума. Тренираме от началото на септември, минахме през двуседмичен период на плажа, където малко се поизмъчихме, но всичко това мина и вече сме в залата. Колективът е отличен, всички нови момичета се приспособиха много добре към отбора“, коментира Андреева.

Почти всички срещи на Варна-ДКС ще се излъчват директно по спортния български телевизионен канал B1B Box. Представителят на медията Йордан Петков обяви на пресконференцята, че всеки кръг ще бъдат предавани по два мача от шампионата.