Щангистът Радостин Симов спечели златен медал на републиканското в Сливен

557
Радостин Симов

Щангистът на варненския клуб Черно море Радостин Симов спечели златен медал от републиканското отборно първенство в Сливен. Той стана №1 в категория до 102 килограма при юношите до 21 години.

Радо призна, че не е имал сериозна конкуренция и поради тази причина с треньора му Живко Томов са преценили да направи по-малко опити, с цел да съхрани сили за предстоящото през май в Хасково лично първенство за юноши. Освен това Симов има леки проблеми с колената. Въпреки това, той е категоричен, че ще стисне зъби и ще даде всичко от себе си, за да грабне отново златото на личното първенство.

В Сливен съотборникът му Христо Христов стана първи при 109-килограмовите.

Със съдействието на ХОТЕЛ “ЕЛЕГАНС” в центъра на Варна

Припомняме, че Радостин Симов тренира във Варна от повече от половин година. Той е на 17 години и е един от най-талантливите родни щангисти. Продукт е на школата на бронзовия олимпийски медалист от Атина 2004 Величко Чолаков, който, за съжаление, си отиде от този свят през 2017-а само на 35 години.

Радостин доскоро вдигаше в категория до 96 килограма, а вече е при 10-килограмовите. Тренира щанги от шест години и е многократен републикански шампион.

През този септември той се премести във варненското Спортно училище “Георги Бенковски”. Интересното е, че негов добър приятел и съученик там е вицешампионът от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес и Спортист на Варна през последните две години Христо Христов, който обаче е на индивидуално обучение.

Треньор на Радо в Черно море е Живко Томов, от който щангистът има страхотни впечатления. 17-годишният смолянчанин тренира по шест пъти в седмицата, а часовете, които прекарва в залата, са от два до цели осем.

Основна роля за идването му във Варна има и Камен Пушкаров, който е собственик на хотел “Елеганс”. Именно там живее Радостин. “Благодаря на Камен Пушкаров, който е една от причините да дойда тук. Аз не бих останал на пансион, а той ни предложи с племенника му да останем при него – аз да тренирам, а той да учи тук. Иначе можеше и да спра със спорта”, откровен е 17-годишният талант.