Шоутайм (Варна) старира в три шампионата по баскетбол

68

Снимка: Шоутайм

Варненският „Шоутайм“ започва 13-ия си сезон в българския баскетбол. До 2020 г. клубът бе с аматьорски статус, но вече четвърти сезон е част от ББЛ „А“ и „Б“ група към Българска федерация. От есента на 2022 г. варненци реализираха една от основните си цели, а именно стартиране на детско-юношеска школа.

Тази година Шоутайм ще бъде представен и в женската първа лига, като начело ще бъде помощник – треньора на националния отбор за девойки до 18 и до 20 години Кирил Петров, който е част от клуба за втора година.

През лятото бяха привлечени някои състезатели със сериозно присъствие в годините в НБЛ и кариера в чужбина като Станислав Цонков, който миналия сезон игра в Италия, и завърналия се от престой в Испания Анди Франсис.

Бе договорено партньорство с Дунав (Русе) за развитие на млади играчи, в резултат на което, четирима техни състезатели ще участват в двата отбора на Шоутайм. Това са Иван Живков, Емил Найденов, Стоян Чешмеджиев и Стоян Ганев, като последния бе част от националния отбор за юноши до 18 години. Четиримата бяха в основата на спечелената национална титла за юноши до 17 години през изминалия сезон от русенци.

Една от основните цели на Шоутайм е популяризирането на баскетбола сред децата. За постигането ѝ, клубът провежда открити уроци в детски градини и училища. От началото на април тази година са посетили над 15 учебни заведения, като за това голямо съдействие им оказва отдел Спорт към Община Варна.

Тренировките на детско-юношеската школа вече се провеждат в две зали – едната в центъра на града, а другата в кв. “Владислав Варненчик” . Предстои стартирането на занимания и в още две зали в други райони на Варна.

Треньор на „А“ отбора е Галин Стоянов-Патрика.

„Отборът е изграден от състезатели, чийто треньор съм бил през годините, като сред тях по-познати на баскетболната общественост са Станислав Цонков, Красимир Димитров, Веселин Георгиев, Анди Франсис, Александър Иванов и Димитър Петров.  След договорено партньорство с отбора на “Дунав Русе” към нашите А и Б отбор се присъединиха четири техни момчета родени 2006 година, шампиони на България през изминалия сезон за юноши до 17 години. Заедно с тях за мачовете ще бъде наставника им от “Дунав” – Николай Николов, който също е бил част от мъжкия състав. Целта ни, както в последните години, това са призовите места, макар че тази година първенството ще е по-оспорвано с наличието на нови отбори и подобрени селекции на другите отбори в регион Изток. Наличието на конкурентен и силен мъжки отбор, играещ атрактивен баскетбол има смисъл само, когато идват да ни гледат децата от школата на “Шоутайм”. Те трябва да бъдат запалени и запленени още повече за играта и нашия А отбор е длъжен да изиграе тази роля. Другият изключително важен приоритет е развитието на по-млади и перспективни състезатели, каквито в момента се явяват момчетата от “Дунав”-Русе. Миналият сезон при нас и в двата отбора игра Симеон Варчев, който израсна много и тази година се отправи в посока Испания да се опита още повече да развие своя потенциал“, каза Патрика.

„По-голямата част от състава е от над 30, дори над 35 годишни. Изключение, разбира се са четирите момчета от “Дунав”-Русе, които би трябвало да внесат свежест, скорост и агресия сред по-опитните им съотборници” . Тук също ще се търси добро класиране, но със сигурност не на всяка цена. Този отбор ще е микс от място за утвърждаване на младите момчета от “Дунав”-Русе и наслаждаване на играта от страна на състезателите в по-напреднала баскетболна възраст“, каза наставникът на „Б“ отбора Николай Николов.

Представителният женски отбор на Шоутайм стартира своето участие в елита при жените с мач срещу шампиона на България Берое в Стара Загора.

За по-малко от година в школата тренират почти 100 деца, най-малките от които са на 4 години и половина.

Има трима постоянни треньори и двама, които се включват и помагат. Още един треньор, който скоро също ще започне работа в школата. Всички са с огромен опит в треньорството или са били състезатели на ниво национален отбор. Основна цел е да бъдат запознати и запалени максимален брой деца с баскетбола и те да тренират и играят баскетбол, независимо от уменията им и нивото им.

В откритите уроци по баскетбол, освен треньорите към клуба Кирил Петров, Галин Стоянов и Марина Илиева, се включва и част от женския отбор на “Шоутайм” – Анхела Йошовска, Адриана Балтанова и Виктория Георгиева.

Всички участници в тези събития получават грамота и подаръци – спортни пособия от “Декатлон” България и “Шоутайм”, с които да играят и развиват своите умения.