Черно море Тича се бори до край, но загуби в истински трилър срещу Академик

43

Академик София спечели страхотен трилър срещу Черно море Тича, след 92:89 в първи мач за двата състава от сезона в Националната баскетболна лига, пише BGbasket.

И двата отбора показаха доста сериозни моменти, като буквално до последните секунди не се знаеше кой ще излезе краен победител и който и да бе спечелил щеше да е напълно заслужено.

Черно море стъпи здраво от първата минута, като не позволи на съперника никакво предимство. И двата отбора се развкарваха, като Академик демонстрира формата от предсезонната подготовка в нападение и за 10 минути наниза бързи 30 точки.

Домакините обаче нямаха отговор на също добрите атаки на варненци и най-вече на стрелбата на Симеон Илиев и Мартин Стефанов, които вкараха общо 23 от 28-те точки за Черно море в първия период.

Вторият период премина по същия начин, без някой от двата отбора да може да вземе трайно преимущество. Академик играеше добре, но процентът на успеваемост на Черно море за 2 точки бе съкрушителен през първото полувреме.

След силна серия в началото на втората част варненци се върнаха и дори направиха пълен обрат, а оттам играта вървеше кош за кош, с минимален аванс от 3-4 точки за домакините. На почивката двата тима се оттеглиха при 52:49, оставяйки много очаквания за второто полувреме.

Черно море игра отлично и в третата част, като в средата й успя да поведе с 5 точки, преди Академик отново да се върне напред с минимална преднина. Николай Георгиев водеше варненци напред в тези минути, докато Цветомир Чернокожев поддържаше огъня за Академик. Преди финалната част още нищо не бе ясно, с резултат 74:72.

Драмата продължи с пълна сила, като в един момент изглеждаше сякаш Черно море превзема контрола върху мача, повеждайки с пет точки с четири минути преди сирената. Опитните състезатели на варненци заедно с представящият се отлично Мартин Стефанов бележеха при всяка възможност, а Академик доста се затрудняваше, вече усещайки и умората на края.

Андрей Иванов вкара важна тройка за Академик, а Чернокожев направи още по-ключова добавка, за да изкопчат домакините успеха, след като минута и 50 преди финала резултатът бе равен 89:89.

22 точки и 7 борби за победата отчете Цветомир Чернокожев, Андрей Иванов добави 15 точки и 11 борби.

22 точки реализира Мартин Стефанов за Черно море, 21 точки и 10 борби записа Симеон Илиев, Николай Георгиев вкара още 16.