Черно море Тича загуби с 4 точки разлика при гостуването си в Шумен

8

Черно море Тича загуби с 4 точки разлика при гостуването си в Шумен в двубой от Националната баскетболна лига – 78:82. Баскетболистите на Янко Янков водеха през голяма част от мача, но на няколко пъти почти пропиляваха солиден аванс, като до последно варненци имаха шанс да спечелят.

След този двубой Шумен е с баланс 3-10, а в следващия кръг гостува на Берое. Черно море е с 4-8 и му предстои визита на Академик Пловдив.

Виктор Серафимов отново не игра за домакините, но за първи път в състава попаднаха новите попълнения Росен Иванов и Ишмаел Ел-Амин. Варненци пък не можеха да разчитат на Цветомир Куртев, Венелин Христов и Веселин Георгиев.

Водени от стартиралия силно Ейврил Уба, „моряците“ поведоха със 7:2 на старта. Те поддържаха аванс от няколко точки в следващите минути, но така и не успяваха да се разпишат от тройката. На няколко пъти съперникът им успяваше да изравни, а след серия от 9:0 и обърна за 26:21 след първата част. Интересното е, че всички точки на Шумен дойдоха само от трима играчи – Георги Кендеров, Рей Идову и Джавонте Елис.

Разликата в полза на баскетболистите на Янко Янков достигна 15 точки през втория период при 37:22, като близо три минути гостите нямаха кош от игра. След това обаче Черно море Тича взе контрола в мача и въпреки че не успя да се разпише от далечно разстояние през цялото първо полувреме, на почивката намали за 37:45.

Мачът се разви идентично и през третата четвърт. В началото Шумен отново успя да натрупа солиден аванс, но преди решителните десет минути баскетболистите на Кирил Болшаков отново направиха изоставането си 8 – 61:69. Те обаче останаха без Тач Ънру, който получи техническо нарушение в тази част и след неспорсменското, което имаше по-рано в мача, бе изгонен.

„Моряците“ обаче не се предадоха и шест минути и половина преди края Уба намали само на точка – 70:71, преди тройка на Кендеров отново да даде малко спокойствие на своя тим. Шумен поддържаше крехък аванс в следващите минути и въпреки натиска на Черно море, удържа водачеството си до последно. За натрупани нарушения срещата не завършиха също Джавонте Елис и Лъчезар Тошков.

Георги Кендеров бе най-резултатен за победителите с 23 точки, като овладя и 8 борби. Джавонте Елис реализира 21 точки, с 11 е Николай Георгиев, 10 добави Рей Идову.

За съперника над всички с впечатляващ дабъл-дабъл от 31 точки и 19 борби бе Ейврил Уба, с 22 точки е Лъчезар Тошков.