Черно море може да не пътува за мача в Плевен

0

Баскетболният „Черно море“ е пред угрозата да не пътува следващата седмица за гостуването си на „Спартак“ в Плевен. Това обяви вицепрезидентът на отбора Симеон Варчев. Причина за това е финансовият колапс, в който е изпаднал клубът. Задълженията на „моряците“ към различни физически и юридически лица възлизат на 265 000 лева, а генерален спонсор към днешна дата няма. В момента текат преговори с турска фирма, която да поеме издръжката на клуба. Отговор от нея ще има в края на седмицата. „Ситуацията е такава, че в момента имаме пари за мача на мъжете с „Балкан“ в събота, но за гостуването в Плевен нямаме. В детско-юношеската школа положението е по-сложно, тъй като там няма средства за пътуванията им дори до Силистра, Русе, Търговище и други“, коментира Варчев.
Той призова цялата варненска общественост да помогне с каквото може и благодари на общината, че винаги е заставала зад клуба и е помагала, най-вече с контакти и лобизъм пред фирми, както и с пари. Отпускане на финансова помощ от високата сграда обаче в момента чисто юридически няма как да бъде осъществена.
Годишният бюджет, който ще е достатъчен за издръжката на мъжкия и шестте отбора от силната детско юношескката школа на варненци, възлиза на 860 000 лева. 160 от тях са осигурени от спонсорски договор с мобилен оператор, сключен от бившия собственик Асен Христов.
„В клуба ни има 560 баскетболисти. Работят седем треньори, един администратор и един масажист. Щатът ни е намален до минимум, но пък успехите говорят сами по себе си за добрата ни работа. В последните години сме категорично №1 на българската федерация по баскетбол сумарно във всички възрасти“, припомни Варчев.
Той добави, че в последните осем месеца е водил преговори със седем големи фирми за генерално спонсорство, но е получил отказ. „Някои бяха категорични, други ни даваха надежди. Осем месеца по-късно обаче си останаха само обещанията, тъй като финансовото ни състояние е плачевно. В баскетбола има два вида отбори – такива каквито създават играчи и такива, които търсят бърз успех,наливайки здрави средства за чужденци. Ние допреди време бяхме симбиоза от двете неща, но от две години насам създаваме единствено играчи. Знаете, че в баскетбола трансфери не се плащат, така че дори да вземеш един баскетболист от 10-годишен, средствата които си вложил в него, не се връщат“, поясни треньор №1 на Варна за ХХ век.