Тити Папазов: От 35 г. Варна диктува модата в българския баскетбол

153

Изключително емоционална изповед за варненския баскетбол направи треньорът на Левски Лукойл Константин Папазов. След края на срещата от националната лига, която неговият отбор спечели с 82:62 срещу Черно море Тича в зала “Конгресна” на Двореца на културата и спорта, Тити беше категоричен, че този спорт у нас не може да съществува без присъствието в него на отбора от морската столица.

Както е известно, през лятото Черно море беше изправен пред угрозата да спре да съществува, но в крайна сметка това не се случи. Отборът беше възроден, завърна се в Двореца на културата и спорта, а скоро се очаква пристигането в клуба на голям спонсор.

“Изключително уважение към отбора на Варна. Вижте как съм настръхнал. В тази зала съм бил най-много освиркван. Когато стъпвах в тази зала преди години падаше тавана. Беше пълна със зрители до горе. Като се появявах вътре и залата се тресеше цялата. Искам пак да изживея тези мигове, защото без капка куртоазия мога да кажа, че модата в българския баскетбол през последните 35 години се диктува от Варна. Българският баскетбол не може без Варна”, заяви със сълзи на очи Тити Папазов.

Изберете хотел “Елеганс” в центъра на Варна и бъдете близо до всички “горещи” точки

“Днес беше направено новото раждане на голямата Варна. Левски мина през страхотна криза. Благодаря на Господ, само аз знам колко ми е коствало, случи се чудото и дойде големия спонсор. Сега се поставя основата на бъдещата Варна. Казвам го с ясното съзнание, че през следващите години отново ще се занимавам с баскетбол, отново ще ми се налага да идвам в тази зала и вероятно няма да се чувствам толкова комфортно. Желая го да не се чувствам толкова комфортно. Искам отново да се върна в 2000 г.”, продължи изповедта си треньорът на Левски Лукойл.

“Началото на юни 2000 г. Беше ад. Ако това ми се случи, значи тук всички отново сме свършили работа, аз най-малко естествено, най-много кмета на Варна. Искам да се обърна към цялата варненска общественост. Много лесно е, когато много хора дадат по малко от себе си. Трябва да има вождове, трябва да има мохикани, каквито са всички хора, които се опитаха да оцелеят, Варна да го има. Много са малко клубовете, които не са угасвали в българския баскетбол на базата на реалната ситуация на икономиката в държавата. Сега са времена, в които всички трябва да разберат, че мястото, където варненци могат да се разтоварят са баскетболната зала, на стадион “Тича”, на стадион “Спартак” през събота и неделя, както и в театрите през седмицата. Така е в нормалните страни. Трябва да има съпричастност. Хората са казали, че сговорна дружина планина повдига. Искам да използвам авторитета си, който имам като човек от баскетбола и да призова хората, които правят бизнес във Варна, че има една световна мисъл – дай за да вземеш”, каза още Тити Папазов.

Efbet дава 3х500 лева след всеки кръг у нас! Регистрирайте се за секунди тук, можете да залагате и без карта

Той беше категоричен, че момчетата, които в момента работят и играят за Черно море Тича, заслужават да им бъде подадена ръка. “Аз знам как цяло лято тези варненски момчета, които играха срещу Левски, бяха желани от всички клубове. Единственият, който не искаше, бях аз. Първо, защото имам играчи и второ, защото имам някакъв морал към Варна”, сподели също баскетболният специалист.

“Аз съм бил в най-голямата война със Симо Варчев. В деня на смъртта на Мишо Михов той дойде и каза, че иска оттук-нататък да бъдем заедно. А когато това ти го каже патриархът на българския баскетбол не ти остава нищо друго освен да наведеш глава и да стиснеш ръка. Иначе мога да ви кажа какво му казах като станахме шампиони на 8 юни 2000 г. Отидох и му казах – “на 63 години си станал три пъти шампион. Днес те свалих от трона и докато стана аз на 63 няма да мога да си преброя титлите”. Наглец голям съм, но само да ви кажа, че до момента са 18 и имам още 11 години, ако Господ ми даде такъв кредит, какъвто ми даде Тошко Стойков”, завърши Папазов.