Страхотен Черно море Тича удари Спартак във Варна и прати серията в трети мач

14

Баскетболистите на Черно море Тича съхраниха надежди за втория кръг в плейофите на Sesame НБЛ. Селекцията на Георги Давидов матира Спартак Плевен с 80:74 във втората четвъртфинална среща, изиграна в зала „Христо Борисов“. „Моряците“ трябваше да играят ролята на изоставащи през огромна част от мача, но в хода на заключителната четвърт възкръснаха и разочароваха състава, воден от Любомир Минчев, пише BGbasket.

Драматичният успех е първи за Давидов начело на варненския отбор, който показа съвсем друго лице в сравнение с първия мач от четвъртфиналите. По този начин Черно море изравни серията срещу „синьо-белите“ до 1:1 победи. Серията се мести в Плевен, а третият решителен мач ще се състои на 3 май (петък) в Плевен.

Шеметното темпо властваше в откриващите минути и това да де предпоставки за размяна на бързи кошове. Къртис Джоунс и Иван Спиров поеха отговорността в офанзивен план за домакините, докато от другата страна Талиб Занна и Джулиън Люис имаха какво да предложат в този елемент. Постепенно двата отбора започнаха да изпитват трудности в атака, а проблясъци на Джоунс издействаха точка аванс на „моряците“ в края на встъпителния период.

Тенденциите, свързани с бързите нападения и слабата резултатност, не се промениха и в началото на следващата десетка. Епизодичното включване от пейката на Ивко Ивков и Родни Първис, както и по-агресивната игра в защита, доведоха до еднолично водачество за гостите. Морис Крийк и Спиров отвърнаха на предизвикателството, но „синьо-белите“ не се огънаха и се оттеглиха в съблекалнята при 35:31.

Статуквото рядко се променяше и на старта на третата част, като безплодните отново попаднаха под светлините на прожекторите. Цветомир Чернокожев имаше други планове и със съдействието на точния си мерник зад дъгата остави спартаклии на шофьорското място. Варненският отбор не бе готов да се предаде и продължи да диша във врата на своя съперник чрез Аверил Ъгба, Спиров и Джоунс, но Първис и Занна направиха така, че плевенският тим да си извоюва 6-точков актив след 30 минути игрово време.

Константин Тошков пое щафетата в откриващите минути на заключителната четвърт и гостите оставиха водачеството в ръцете си. Все пак усилията на Спиров и Джоунс отново дадоха резултат, тъй като домакините провокираха пълен обрат с по-малко от 3 минути, оставащи на часовника. Джоунс нямаше спиране и се погрижи „моряците“ да дръпнат с 5 плюс, след което Николай Стоянов и Чернокожев доближиха спартаклии само до точка. Впоследствие Джоунс за пореден път съсипа нервите на гостите с 2 поредни коша и всичко приключи.

Къртис Джоунс завърши със страхотните 38 точки, 20 добави Иван Спиров, а с 14 се отчете Аверил Ъгба, който бе обявен за баскетболист №1 на редовния сезон.