Георги Ганчев: Имаше съмнения за участие в уредени мачове и подложихме играчите на полиграф

93

Президентът на баскетболния Черно море Тича Георги Ганчев определи като отчайващ за отбора изминалия сезон. Той разкри, че една от причините е, че има сериозни съмнения, че играчи и треньори са участвали в уреждане на мачове и дори отборът е минал на полиграф.

“Имахме една основна задача предвид недоброто финансово състояние на клуба и многото контузии – да се класираме в плейофите, но не успяхме да го изпълним за съжаление. Причините са три. Едната е обективна и това е ниският бюджет”, каза Ганчев и допълни, че отговорност за това носят той и ръководството. Другата причина, според него, са много контузии на играчите, като трима са били оперирани.

“Третата причина, която е и най-неприятното за мен и цялата баскетболна общественост, е, че имаше много големи съмнения около играчи и треньорско ръководство, че участват в уредени мачове. Това наложи УС да вземе решение да ги подложим на полиграф. Това го пише в договорите им, които подписват с федерацията. Полиграфът мина преди 40 дни. Ние не сме прокуратура или следствие. Аз събрах целия отбор и обявих, че тези, които не искат да се явят, няма да се явяват, но са свободни да си заминават от клуба. Четирима играчи не се явиха – двете момчета, които взехме от Правец, треньора Галин Стоянов и Пламен Алексиев. Като един от играчите категорично призна, че е участвал в уредени мачове. Тези, които се явиха на полиграфа – от тях дама признаха, че са участвали в такива мачове”, разкри Ганчев на пресконференция днес.

Аудио от пресконференцията можете да чуете тук!

“За мен е достатъчно неприятна ситуация, поради всички усилия, които полагаме малкото хора, които сме останали в баскетболните срещи, да съществува клуба в тази тежка ситуация, да има и такава спекула около играни мачове и залагания, но това са фактите. Пак казвам, не съм прокурор и не мога да обвиня никой категорично. Това е причината да го няма Галин Стоянов и на последния мач.

Аз гарантирах за всички. Не можех да си представя, че в спорта може да се случи такова нещо. Моята представа за спорт е съвсем различна. До февруари, когато се разчуха тези работи, всички си получаваха възнагражденията на датата, на която сме се разбрали – с 5 дни по-рано или по-късно. Няма някой, който да е чакал за пари. Левски например имаха финансови проблеми – те четири месеца не бяха взимали заплати, който има четири пъти по-голям бюджет от нашия. Тук не сме имали финансови затруднения”, заяви още той.

Аудио от пресконференцията можете да чуете тук!