Венци Гечев на 75! Треньорът създава 140 националки за четвърт век

96

Куп значими имена уважиха 75-годишния юбилей на легендата на женския баскетбол у нас Венцислав Гечев. Треньорът на Черно море Одесос беше почетен на полувремето на срещата на неговия отбор с шампиона Монтана. В зала “Христо Борисов” дойдоха президентът на родната федерация Георги Глушков, патриархът на българския баскетбол Симеон Варчев, президентът на Черно море Тича д-р Георги Ганчев, кметът на Варна Иван Портних и още много други фигури от спортния и обществения живот.

Гечев започва треньорската си кариера през 1975 г. в Етър (Велико Търново). От 25 години е свързан с Варна, а от 1999 г. е начело на Черно море Одесос. За този период печели десетки отличия с различните формации на клуба, а заедно със съпругата си Маргарита Гечева създават около 140 баскетболистки, които обличат националния екип. Тяхна възпитаничка е и най-добрата българска състезателка в момента Борислава Христова.

Хотел “Елеганс” дава шанс на ученици от “Асен Златаров” за първи стъпки в занаята

Гечев беше награден със специален плакет от Георги Глушков за приноса му към развитието на българския баскетбол. Получи подаръци също от община Варна, Черно море Тича, съдийската колегия и други. “Варна е баскетболна крепост. Венци е самотният ездач, който през последните 25 години женския баскетбол горе-долу е равносилен на него. В общи линии около 35-40% от състезателките в националните ни гарнитури са негови възпитанички. Желая му да бъде здрав и да си намери някой, който да поеме щафетата”, коментира Глушков.

Самият Гечев обаче беше категоричен, че не мисли за пенсиониране. “Баскетболът ме кара да се чувствам млад. Черно море Одесос е лидер при подрастващите. Ще работя, докато създаваме добри състезателки. Като видя, че вече не мога, сам ще кажа “бях дотук”. Засега не виждам кога ще стане това нещо, защото във всеки мач виждам растеж и хубави неща в моите състезателки”, сподели легендарният треньор.