Варненски отбор гледа към параолимпиадата в Рио

0

От отбора по баскетбол в инвалидни колички  Варна 2010 си пожелаха участие на Параолимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016г. Макар, че това изглежда твърде оптимистично, не е и невъзможно с оглед успехите, които пожънаха варненските момчета в рамките на само 1 година. На специална пресконференция в „Гранд хотел Варна“ председателя на клуба Желю Желев показа завоюваните трофеи до момента, като не са никак малко. Освен баскетбола в инвалидни колички клуба се тренират още няколко спорта – тенис на маса, плуване и петанка, а Желю Желев сподели, че предстои да бъде развита и спортната стрелба. Желев, наставникът Гани Василев и разбира се целия отбор не пропуснаха за пореден път да изкажат благодарности към г-н Иван Портних, който всячески помага на варненския клуб, осигурявайки всички необходими условия за работа.

За отминалата 2011г. СКХУ „Варна 2010“ има завоювани първи места, както в плуването, така и в тениса на маса и петанката, а през 2012г. в клубната витрина бяха прибавени нови две титли от Държавните п-ва по тенис на маса и плуване. Както е известно отбора по баскетбол в инвалидни колички също вече има завоюван трофей – Купа Зиридава.

„Баскетболът е спорта, който е в кръвта на всички момчета“, заяви с усмивка Желю Желев.

Те започват тренировките по баскетбол през август 2011г. и само за една година бележат огромен прогрес. Според наставника Гани Василев това се дължи на огромния хъс и желание, с който състезателите се хвърлят в тренировките. „С труд и желание нещата се получават, има още какво да се желае, продължаваме да работим по изчистването на някои компоненти от играта“, заяви капитанът на отбора Мартин Иванов.

През 2012г. варненци взеха участие в няколко международни прояви. Първо в Констанца (Румъния) проведоха истинска наказателна акция, побеждавайки последователно шампиона на северната ни съседка „Клуж“, както и домакините от Констанца и отбора на Тимишоара, а последните две победи бяха повече от изразителни. След това тимът записа победа и две загуби на приятелския турнир в Одеса (Украйна) и завърши на второ място, а само преди месец взе участие във втория международен тренировъчен лагер в Арад (Румъния). Там състезателите на СКХУ „Варна 2010“ показаха огромен напред в тренировъчния процес, а след блестящото си представяне в приятелските мачове с „Клуж“ и домакините от Арад бяха удостоени и с трофей – Купа „Зиридава“.