Баскетболният Черно море: Днес може да е последният ни мач, след като общинската спортна комисия изненадващо ни отряза

180

„Днес може да е последният ни мач в мъжкото първенство!“ Това обяви ръководството на баскетболния Черно море Тича на извънредна пресконференция. Причината, която президентът д-р Георги Ганчев посочи, е, че комисията „Младежки дейности и спорт“ към Община Варна не е уважила искането им за финансова помощ на вчерашното си заседание. Това е била една от стъпките, по които клубът е трябвало да премине, за да получи обещаното от кмета Иван Портних финансиране.

„Помните, че г-н Иван Портних обеща пред всички, че общината ще помогне на клуба, като това ще стане при приемането на бюджета, който е увеличен и е вторият по размер в България. На вчерашната комисия в общината обаче изненадващо нашето искане не бе прието. То бе обединено с още три, не знаем по каква причина, и те бяха гласувани заедно. Петима души гласуваха „за“, а други седем – „въздържал се“. След това си затвориха тефтерите и си тръгнаха. Не ни дадоха дори думата“, каза д-р Ганчев.

Той е говорил със зам.-кмета Пейчо Пейчев, който му е казал какво може да стане оттук нататък. „Сега единственият вариант е на днешното заседание на комисията по финанси нашето искане да бъде внесено от някой. Ако това стане – всичко ще е наред. Ако не – днес срещу Рилски спортист ще е последният ни мач от мъжкото първенство. Остават ни две срещи до края на сезона, но те ще бъдат по желание и надали ще се играят“, обясни президентът на клуба.

Д-р Ганчев разкри още, че в неделя юношите старша възраст няма да пътуват за мача си в Стара Загора, също поради липса на средства. Освен това в края на април стартират финалите на първенствата и купите при подрастващите, които са общо девет. „За тях ще са ни нужни около 40-45 хиляди лева, но реално очакваме единствено около 20 000 от Министерството на младежта и спорта, които са крайно недостатъчни. Досега не се е случвало в историята на Черно море родители да трябва да плащат участия на децата си в турнири. Винаги за това се е грижил клубът. Все пак нашата основна функция е да създаваме баскетболисти“, каза ръководителят на „моряците“.

Той призна, че още през август е намерил няколко фирми, които помагат на клуба. Те са уверили, че ще прродължат да го правят, дори ще увеличат с около 30 процента финансирането, но условието им е и община Варна да участва в издръжката на БК Черно море Тича.

„Тези дни с треньора Даниел Клечков дори говорихме за селекцията, обсъдихме бъдещето с идеята, че общината ни е гарантирала помощ. След вчерашната изненада обаче тези планове на този етап пропадат. Очакваните средства от там трябваше да покрият последните разходи за сезона, както и старта на новия шампионат. Абсурдно е комисията по спорт да откаже да помага на спортен клуб. Ако го направи някоя друга комисия, донякъде би било разбираемо, но точно спортната – не го разбирам. Общини като Монтана, Ботевград, Пловдив и Шумен дават сериозни средства на клубовете си, само във Варна това не се случва. Положих неимоверни усилия през август да намеря спонсори, които да помогнат и да стартираме. Обещаното от г-н Портних трябваше да е последното перо. Искаме от тях една база, една основа, останалото аз ще го свърша“, заяви още Ганчев.