Ангел Нацкин щастлив, че отново играе баскетбол

10
Ангел Нацкин

Варненският баскетболист Ангел Нацкин е изключително щастлив от факта, че се завръща на игрището и отново практикува любимата си игра. През новия сезон той ще носи екипа на Икономическия университет, който ще атакува титлата в мъжката “А” група.

За последно 25-годишният играч бе час от състава на родния си Черно море през сезон 2016/17. Последва половин година пауза, а през януари 2018 г. Ангел облече екипа на ИУ. Тогава обаче получи частично разкъсване на коленни връзки и му се наложи да почива още няколко месеца. Така в края на август Нацкин се възстанови напълно от тази травма, както и от претърпяната година по-рано операция от дискова херния, и започна здрава подготовка с тима на Петко Делев.

“Започнах с леко тичане в средата на август. Първите дни бяха доста тежки, но вече всичко е наред и играя на пълни обороти”, каза за “Народно дело Седмицата” варненският баскетболист, който изнесе много силни мачове срещу Шумен и Черноморец в Черноморските младежки игри. Срещу шуменци той завърши с 13 точки, 7 борби и 6 асистенции за 33 минути игра, а срещу бургазлии се отчете с 15 точки, 8 борби и 4 асистенции за 36 минути на игрището.

“Готов съм напълно за новия сезон. Ще дам всичко от себе си за Икономическия университет, а впоследствие се надявам да успея да се завърна в тим от Националната баскетболна лига. Най-главната ми цел като за начало обаче е да не се контузвам пак. Събраха ми се две сериозни травми – първо кръста, а после и коляното. През тази една година баскетболът много ми липсваше. Когато си свикнал да правиш едно нещо всеки ден ти е много странно когато то не ти се случва”, сподели Нацкин.

Баскетболистът посочи и човека, на който е изключително благодарен: “Това е Петко Делев. В този тежък за мен момент той единствен се отзова и ми подаде ръка. Винаги ще съм му изключително благодарен”.

Нацкин е роден на 23 август 1993 г. в Кипър, където родителите му работят. Хваща топката още на 4 годинки, а когато е на 7 семейството се прибира във Варна и талантът започва тренировки в школата на БК Варна. Впоследствие е забелязан от треньорите на Черно море и преминава при “моряците”, с които печели медали във всички възрастови групи. Най-страхотният му спомен при мъжете е свързан с февруари 2015 г., когато варненци спечелиха Купата на България. Нацкин има и добра кариера в националните отбори при юношите и младежите. С екипа на България той играе на четири европейски първенства – два пъти е шампион на “Б” дивизия и два пъти участва в “А” дивизия.

Гардът дължи много и на настоящия си отбор – Икономическия университет, за който играе няколко сезона и има огромен принос за трите титли и купи в „А” група.

Извън баскетболната зала Нацкин обича да гледа футбол. Любимият му отбор не е някой от топграндовете на Европа, а е по-скромният Евертън. Баскетболистът се надява един ден да гледа любимите си “карамели” в Шампионската лига.