Портних: Общината не може да развали договора със Спортен комплекс „Спартак АД“

Публикувано в: Последни новини,Спартак 1918,Футбол |

0Кметът на Варна обяви много лоша новина за феновете на футболния Спартак. В интервю за Радио Варна Иван Портних официално призна, че общината няма юридическа възможност да развали договора със Спортен комплекс „Спартак“ АД, който в момента е собственик на имотите на клуба. Както е известно, феновете на Спартак водят кампания от месеци за връщане на въпросните имоти като общинска собственост.

Ето какво отговори Иван Портних на въпрос на лидера на ултрасите Стефан Калименов за казуса „Спартак“ в радиоинтервюто:
„Темата Спартак е от десетилетия, и е доста болна. Разбирам прекрасно привържениците на отбора и съм убеден, че Варна има нужда от два отбора, като говорим също за детско-юношески школи и работа с деца.

За съжаление, ако се върнем назад, стадион „Спартак“ и четири имота са апортирани в едно дружество (бел.ред Спортен комплекс „Спартак“ АД), в което общината е миноритарен собственик с 34 %. С други думи няма лост за влияние върху решенията на това дружество.

Сега, това е станало, естествено с редица решения на ОбС, в който от година на година са се избирали представители на ОбС в това дружество.

Проблемът на практика е, че няма юридически лост, който да даде право на общината да развали въпросното решение на ОбС от онези години (бел.ред. става въпрос за Спортен комплекс „Спартак“ АД), а когато е гласувано назад в годините, говорим за 2007 година, всъщност предмет на договора е развиване на спортните бази и спорт, каквото и да рече това.

С други думи, за съжаление тогава в онзи момент е предприета една крачка, която е довела в годините до това състояние. Опитахме се, когато стъпихме във власт, многократно да помагаме на отбора. Знаете, че осигурявахме финансиране от общинския бюджет и предприехме редица стъпки по отношение на базата на „Локомотив“, за която сега се съдим с въпросното дружество.

Тук не бива да има емоции, защото, за да бъдат предприети реални стъпки и действия, наистина феновете на Спартак и хората, които обичат Спартак, трябва да бъдат единни. Защото във времето си спомнете всъщност колко пъти прехвърляхме с най-голямо желание да дадем условия на клуба да се развива на различни структури, които представляваха Спартак. Аз се сещам поне за три такива.

В случая трябва обединение и между феновете, и и между легендите на Спартак, за да има една единна и обща позиция и да се търси някакво прагматично и нормално решение, което все пак да даде възможност клуба да съществува и да се развива.“

Коментари

Трябва да сте влезли за да публикувате коментар. Вход