След баба Стойка и борбата в село Константиново вече се говори и за футбол

Публикувано в: Водещи новини,Таланти,Футбол,Черно море |

00Макар че е едва на 17 години, стражът на Черно море Иван Дюлгеров вече прави така, че в родното му Константиново да се заговори и за футбол. Защото до този момент намиращото се на 10 км от Варна село е известно с легендарната чакръкчийка Стойка и нейните наследници, както и с именити борци. Сред тях Стоян Радев, Марин Калчев и други, пише „Народно дело Седмицата“.

Безспорно е, че сега хората свързват селото с потомствената фамилия народни лечители. Дълги години през миналия век баба Стойка лекува травмите на спортисти и обикновени хора от Варна и България. Става популярна, когато намества кокалче по кокалче строшена ръка на мъж и от тогава пред дома й всеки ден е оживено. Още в 4 или 5 часа сутринта идват първите пациенти – с изместена ръка, извадено рамо, обърнат глезен, усукано коляно, плексит, дискова херния и какво ли не. Баба Стойка не само че не е върнала никого, а и е помогнала на хиляди. Стойко никога не е искала пари, но в знак на благодарност излекуваните от нея оставяли на земята по 2, 3 лева.
В Константиново още разказват един знаков случай в дома на лечителката. Тя попитала свой пациент какво работи, а той няколко пъти увъртал и се срамувал да каже. Най-накрая свалил завесата: „Лекар съм, бабо, лекар, ама само ти ще ме изцериш…”

Баба Стойка умира на 7 януари 1984 година. Според паспорта й на 94 години, а според нейни съселяни – на няколко години повече, тъй като в свидетелството е допусната грешка.

Нейния занаят наследява синът й Ради, който е в услуга на българите до смъртта си през 2010 година. Но легендата продължава е да жива, тъй като и до ден-днешен внучката на голямата лечителка – също Стойка, помага на дошлите в дома й хора да забравят болките.

И ако сега Константиново е чакръкчийство и борба, ако Иван Дюлгеров продължи да се развива в правилната посока, след години ще се знае, че селото е дало и един великолепен вратар на футбола.

Коментари

Трябва да сте влезли за да публикувате коментар. Вход