Георги Илиев: Можем да спрем серията на ЦСКА

Публикувано в: Водещи новини,Футбол,Черно море |

Няма съмнение, че Георги Илиев е най-качественият футболист на Черно море. Капитанът на моряците е истински лидер на отбора, правейки поредния си силен сезон, от както се завърна на „Тича” преди 4 години. Жоро е водещ реализатор на тима с 8 гола и една от основните заплахи за ЦСКА преди двубоя между двата отбора на „Българска армия”. Той говори пред „Тема Спорт” за предстоящата среща, за сезона на Черно море и за бъдещите си планове.

 Жоро, предстои ви гостуване на ЦСКА. Какво да очакваме от Черно море?

Доста тежко ще е за нас. Има доста момчета, които са важни за отбора, а отсъстват. Миро Манолов, Росен Колев, Дончо Атанасов, Ивелин Янев, Хермес Паломино. Не знам за Хермес дали има вариант да се оправи, но при всички положения ще е много трудно срещу отбора, който е на първо място, с комфортна преднина. При всички положения трябва да играем освободено и да търсим победата, тъй като друг вариант няма за нас.

Многото контузии ще се отразят ли върху представянето ви?

Да, със сигурност. Всички момчета, които няма да играят са от значение за нас. Дано тези, които излязат на тяхно място по най-добрия начин да ги заместят и отсъствието им да не се отрази толкова много.

През пролетта остава впечатление, че играете по-добре на чужд терен, когато може да разчитате на силното си оръжие – контраатаката. Така ли е според теб?

Не, според мен не е така. Вкъщи загубихме само от Литекс – отбор, който беше в подем след назначението на Христо Стоичков. Мисля, че в тези двубои, които изиграхме през втория полусезон, нямаме слаб мач. Въпреки, че нашия терен е малко труден за игра, показахме едно доста добро лице. А иначе играем силно срещу силните отбори, защото е друга мотивацията. Във всеки един играч има едно допълнително желание за изява и е нормално по-друго да е лицето на отбора. Но както казах, в тези 9 мача, които изиграхме, за мен нито веднъж не се представихме слабо и няма от какво да се срамуваме. Всички трябва да бъдат горди с този отбор.

Струва ми се, разбихте мита, че сте силни домакини, защото сте играели по-добре на лош терен.

Да, за мен това бяха пълни глупости. По едно време се създаде впечатление, че само вкъщи играем, навън не играем. Говореше се, че сме груби, че само на лош терен се представяме добре. Честно казано, много се дразнех на тези твърдения. Даже не виждам смисъл да обяснявам. Мисля, че красноречиво говорим на терена. Видя се какво е лицето на отбора на Герена, в Разград, в Бургас, където терените са страхотни. Няма какво повече да кажа.

В последния двубой с Калиакра играхте по нова схема. Ти лично кой вариант мислиш, че е по-успешен – 4-4-2 или 4-2-3-1?

Аз се надявам и двата да са успешни и срещу всеки отбор да можем да подхождаме по различен начин. Човекът, който решава как да играем е треньорът. Ние просто трябва да се приспособяваме към вариантите, които той налага. Радвам се, че и в двете схеми на игра стоим доста добре и най-важното – има достатъчно изпълнители за тези схеми. Така има по-голяма вариативност и отборът ни става по-непредсказуем. Можем да избираме как да действаме срещу конкретния съперник.

От както Стойчо Младенов пое ЦСКА, армейците имат 8 победи от 8 мача в „А” група и един допуснат гол. Толкова ли са силни според теб?

ЦСКА при всички положения са силни. Дано прекратим тази тяхна серия.

Има ли сили Черно море да спре ЦСКА на Стойчо?

Черно море има сили. Въпросът е, дали ще ни стигнат и дали ще можем да ги покажем по време на мача. Със сигурност имаме възможност да направим нещо. В никакъв случай не сме обречени. В България винаги всеки може да направи нещо срещу всеки. Стига да има самочувствие и воля.

Как според теб трябва да действате на „Българска армия”, за да се получи и да вземете точки?

Не знам, треньорът ще каже тези неща. Аз не съм човекът. Ние сме изпълнители и говорим на терена. Със сигурност не трябва да бъдем притеснени, а спокойни и уверени.

Какво не ви достига в последните години за да се намесите по-сериозно в борбата за челните места?

Честно да ти кажа, на този въпрос не мога да ти дам конкретен отговор. Може би малко самочувствие. Може би съдиите от време на време бутат напред 3-4 отбора, което не е добре като цяло за българския футбол. Но това са реалностите.

Пет точки ви делят от четвъртото място. Постижима цел ли е то?

Естествено. Аз не веднъж съм казвал, че дори разликата в точките да е по-голяма, трябва да има воля. Никога да не се предаваш. Дори целта на пръв поглед да е недостижима, тя трябва да се гони до последно. За мен лично, надявам се и за моите съотборници, това е постижима цел. И в никакъв случай не трябва да се отказваме от нея. Във всеки един мач трябва да бъдем готови да изядем тревата за да постигнем победа. Радвам се, тъй като това желание го виждам в доста мои съотборници.

На скоро преподписа договорът си с клуба. Това означава ли, че оставаш на „Тича” и следващия сезон?

Да, имам нов договор и засега оставам в Черно море. Един футболист никога не може да каже къде ще е на другия ден, но засега всичко е ок. Чувствам се добре, колективът е добър. Нещата са наред.

След няколко месеца ще навършиш 31 години. Мислиш ли, че още имаш време да излезеш в чужбина и искаш ли го?

Ако има вариант, който да е добър за мен и за клуба, бих излязъл. Това за мен обаче, никога не е било фикс идея. Смятам, че ако има оферта, то тя ще е сега през лятото или най-късно през следващата зима. Защото времето си върви, годините си минават, а с това намаляват и възможностите да поиграя зад граница.

Догодина Черно море ще чества 100-годишнина. Говори се за по-високи цели.

Нормално е. Всеки иска да бъде постигнато нещо значимо за тази годишнина. Дано и хората отгоре да го имат като фикс идея това, да се направи нещо по-сериозно. С една здрава селекция, защо да не се гони дори титла или купа? Желание има, а това означава, че може да се получи.

Как виждаш нивото на футбола в настоящия сезон на „А” група?

Доста е оспорвано. Първите осем отбора сме на малка разлика в точките. Това е добре, защото се получават здрави и оспорвани мачове. Като цяло не мисля, че нивото ни е толкова слабо, колкото го изкарват. Може би ни трябват само малко по-добри условия, за да може младите момчета да си покажат качествата.

Кой мислиш, че заслужава най-много да стане шампион?

Аз лично искам Лудогорец да станат шампиони, но не знам дали ще успеят.

Нямаш ли сантименти към ЦСКА, като бивш играч на армейците?

Просто имам вътрешно усещане, че Лудогорец ще завършат първи. А иначе доста футболисти са минали през ЦСКА. Не смятам, че всеки има сантименти към този отбор или пък мачовете срещу ЦСКА са по-специални за него. Аз съм си от Черно море, искам моя отбор да върви нагоре и в неделя ще дам 200% от себе си за да победим.

 

Коментари

Трябва да сте влезли за да публикувате коментар. Вход