Сашо Янев: В Хърватия се чувствам като във Варна

Публикувано в: Баскетбол,Последни новини |

31_2Баскетболистът има сериозни амбиции с националния тим

През лятото ще е кум на сватбата на Тихомир Желев

Александър Дечев

Варненският баскетболист Александър Янев продължава сезона си в хърватския тим Задар, с който играе в хърватското първенство и Адриатическата лига. Националът се съгласи да отговори на въпросите на „Народно дело Седмицата“.

– Сашо, разкажи ни как се стигна до трансфера ти в Задар?
– Отборът на Задар ми звънна точно след Нова година. Аз тогава бях в Македония и не ми се оставаше там. Не го мислих много дали да идвам тук, в Хърватия. Всички знаем колко добри отбори има в тази страна и колко добри играчи излизат от тази лига.

– Как се представяте в първенството и в Адриатическата лига?
– За този сезон мога да кажа, че отборът не се представя така както трябва да е. Натрупахме доста загуби в Адриатическата лига, някои от които си бяха наши мачове и трябваше дa бием. За хърватското първенство сме в добра позиция. Откакто съм тук имаме само една загуба в първенството. Всеки отбор може да бие всеки и винаги с предимство е домакинът. За плейофите се надяваме да не се паднем с Цедевита, защото там може да приключим в два мача, и сезонът ще свърши рано рано за нас в началото на май.

– Ти доволен ли си от времето, което получаваш?
– В началото, когато дойдох, играех по повече време, но сменихме треньора. При него в началото изобщо не играех, а сега получавам по 10 минути. Естествено, че не съм доволен, но не искам на този етап да мисля за други варианти. Нека да си завърша сезона, пък за следващия се надявам да съм на добро място, където да знаят как да ме използват.

– Разкажи повече за Задар.
– Отборът е с голяма история в Хърватия, разчита на млади местни играчи, в повечето случаи, като гледам и в другите отбори, също използват младите и ги налагат. Така трябва да е и в България. Имаме трима чужденци, но на терена могат да играят само двама, пак за пример за федерацията ни как тук разчитат на местните играчи. Нямаме национали, но имa много млади момчета, които имат шанс да станат добри. Треньорът ни е хърватин и е спечелил доста мачове и купа със Задар. Един от добрите бивши играчи на клуба е и сега разчитат на него.

– Как си устроен там и какъв е градът? как ти се струват местните хора, как разпускаш?
– Градът е прекрасен, на море e и се чувствам, че съм си във Варна все едно. Вече е април месец и е доста топло и много често ходим на кафета или да хапваме долу на плажа. Мога да кажа, че хърватите са като българите – няма нещо по различно, освен че животът в България е по-труден и тежък. В почивката съм долу на морето, някъде под сянката с кафе и приятели.

– Разкажи за този луд твой сезон – сменяш трети клуб. Защо се стигна до това? 
– Не е добре това, че сменям така отбори за един сезон, но такава ми беше ситуацията и понякога няма друг вариант. От една страна е хубаво, че ми минава супер бързо времето и че се запознавам с доста приятели и съотборници, но е по-добре да си играеш в един отбор от началото до края. До смените на отборите се стигна, защото във Варна нямаха възможност да ми дадат парите, които искам, и отидох в Македония, но пък след това в Задар условията бяха по-добри, и лигата е по-добра от македонската и сега съм тук.

– Следиш ли родното първенство и какво мислиш за случващото се в Черно море? 
– Следя лигата всеки сезон и гледам доста мачове. Естествено, че гледам Черно море как играят. Харесва ми колко е оспорвано първенството и колко добри мачове стават. Но нивото ми се струва по-слабо. Отбори като Самоков и ЛУКойл не са това, което бяха преди, а за Варна с този бюджет не могат да бъдат на по-добро място в класирането. Болно ми е, но няма друг вариант. През декември им казах, че бях готов да остана, да помогна с каквото мога на родния си клуб, но не се разбрахме тогава.

– Предстоят и квалификации с националния отбор.
– Националният отбор е привилегия за мен и ще се радвам пак да съм част от него това лято. Има важни класификации и ако направим същата подготовка и бъдем концентрирани, мисля, че няма да имаме проблем да завършим първи в групата. Всичко зависи колко сме мотивирани играчите и всеки да дава всичко от себе си.

– Има ли нова дама на сърцето ти?
– За приятелките нямам много време и ми е много натоварено времето през сезона, но не съм затворил врататa на никого и който e готов да бъде с мен, ще бъде някой ден. Това лято ще ми бъде доста интересно. Преди националния отбор имам една седмица на планина, ходене до Испания за финалите и ще бъда кум на сватбата на Тихомир Желев. Изобщо – доста неща ми предстоят, но така е всяко лято.

Коментари

Трябва да сте влезли за да публикувате коментар. Вход